شاید سوالی که در ذهن مصرف کنندگانِ عمده و حتی خرده ی شکر از انتهای اسفند 99 تا کنون شکل گرفته این باشد، که چرا شکر گران شد؟
تولید قند و شکر که از دل خاک و زمین های کشاورزی خرد و پراکنده چغندر و اراضی یکپارچه و بزرگ نیشکر بر می آید، یکی از اصلی ترین نیاز های انسان را در زمینه مواد غذایی تامین می کند. اصولا آنچه باعث گرانی یک کالا می شود، یا بالا رفتن قیمت ارز و در پی آن افزایش قیمت کالاهای وارداتی و افزایش هزینه تولید است ، یا افزایش صادرات و مواجه شدن با محدودیت موجودی آن کالا و در پی آن افزایش تقاضا و کاهش عرضه در کشور است.
فهرست مطالب مقاله
نگاهی به آمار تولید شکر
شاید بهتر باشد ابتدا نیم نگاهی به آمار سطح زیر کشت، تولید و واردات شکر بیندازیم. میزان سطح زیر کشت زمین های کشاورزی نیشکر و چغندر در طی سالهای 1350-1399 طبق نمودار زیر است:
“تجریه خرید و فروش عمده محصولات غذایی و کشاورزی را با پلتفرم آنلاین سندبادسل تجربه کن!!! “
همانطور که مشاهده می شود، سطح کشت در سالهای 50 تا 85 بسیار زیاد بوده و بعد از آن افت شدیدی پیدا کرده است. شاید دلیل عمده کاهش این روند، افزایش قیمت سایر محصولات مانند گندم، جو، گوجه فرنگی، ذرت و …، ولی در عوض ثابت ماندن قیمت چغندر باشد، ازین رو کشاورزان میل و رغبتی برای کاشت چغندر و بستن قرارداد با کارخانه ها را نداشته و این خود باعث کاهش تولید و کاهش سطح زیر کشت چغندر و نیشکر شده است. اما با این وجود، طی 20 سال گذشته در سال 1396 شاهد بیشترین میزان تولید شکر بودیم.
نگاهی به آمار واردات شکر
در قسمت قبل نگاهی به میزان کشت شکر انداختیم و حال نگاهی به واردات این محصول داشته باشیم. با توجه به آمار بدست آمده از گمرک در طی بیست سال گذشته نیز بیشترین آمار واردات مربوط به سالهای 85 و 98 بوده و به طور کلی روند واردات نوسانی بوده است.
همانطور که مشاهده می شود در سال 99 تولید به مقدار کافی و واردات نیز به اندازه میانگین 20 سال گذشته بوده ، پس چرا شکر در ماه های پایانی سال 99 رشد قیمت داشت و گران شد؟
تولید قند و شکر در سال 99 با مشکلات متعددی رو برو بود که از اصلی ترین مشکلات می توان عدم تخصیص ارز نیمایی (4200) را به وارد کنندگان شکر برشمرد. در سال 99 افزایش 30 درصدی واردات شکر را نسبت به سال گذشته و افزایش هزینه واردات برای وارد کنندگان منجر به افزایش قیمت شکر در ماه های پایانی سال 99 و کاهش عرضه شکر در فروشگاه ها شد.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
اما قیمت به همین منوال نماند و در فروردین 1400 با واردات 8/128 هزار تن شکر، قیمت آن که از اواخر 99 به قیمت 13100 تا 16000 تومان فروخته میشد، در فروردین با نرخ فروش 11800 گزارش شده است. اما این قیمت نیز در مقایسه با فروردین سال گذشته که قیمت شکر 7100 بوده است افزایش 85 درصدی داشته است و در مقایسه با اسفند نیز 8/4% گران شده است.
تاثیر سوء گرانی شکر بر صنعت شکلات و شیرینی کشور
آنچه خواندید مجموعه ای از آمار و اطلاعات موجود درباره وضعیت تولید و واردات شکر در ایران بود، اما به نظر شما گرانی شکر به همینجا ختم خواهد شد؟ ما در قسمت نظرات این بخش پاسخگوی شما خواننده عزیز هستیم. با سندبادسِل در ارتباط باشید.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “