بیشک کشاورزی و پرورش گونههای مختلف درخت و گیاهان، یکی از راههای مناسب برای کارآفرینی و کسب درآمد است. همانطور که میدانید کشاورزی تنها به کاشت درختان میوه و گیاهان خوراکی محدود نمیشود. گونههای مختلفی از گیاهان و درختان که جنبههای تزئینی، صنعتی و دارویی نیز دارند، در صنعت کشاورزی میگنجند. پالونیا ازجمله درختانی است که نهتنها جنبه تزئینی دارد، بلکه جنبه صنعتی نیز داشته و جهت تولید چوب نیز بهطور گسترده کشت میشود. در این نوشته بهطور اجمالی به نحوه کشت، سودآوری و تجارت درخت پالونیا میپردازیم.
فهرست مطالب مقاله
معرفی درخت پالونیا
پالونیا که در ایران به نام درخت نوروز نیز شناخته میشود، از انواع درختان جنگلی است. گونههای مختلف آن بومی شمال آمریکا، چین ، لائوس، ویتنام و دیگر مناطق شرق آسیا بهویژه کره و ژاپن است. پالونیا درختی بسیار سازگار بوده و در انواع خاک و شرایط اقلیمی بهخوبی رشد میکند. درخت پالونیا به دلیل گلهای زیبا نهتنها جنبه تزئینی دارد بلکه به لحاظ کیفیت و استحکام چوب جنبه صنعتی نیز دارد.
از ویژگیهای درخت پالونیا میتوان به این موارد اشاره نمود:
- مقاومت به خاکهای آهکی و گچی
- مقاومت به خاکهای با زهکش بد
- مقاومت به دود و هوای مناطق صنعتی
کشت درخت پالونیا از منظر اقتصادی
پالونیا درختی با سرعت رشد بسیار بالا است و ازاینرو کاشت این درخت ظرفیتهای اقتصادی بسیاری در تأمین و رفع نیاز چوب کشور را دارد. این درخت طی 5 سال به قطر 30 الی 35 سانت میرسد که بیشتر از درختانی با رشد سریع مانند صنوبر، تبریزی و سپیدار است.
بازدهی درخت پالونیا در مدت کمتر از 7سال، بیش از یک مترمکعب چوب است. میزان چوبدهی این درخت در هر هکتار، سالانه بین 20 تا 55 مترمکعب است . این نوسان چوبدهی به میزان غنی بودن خاک و شیوه نگهداری از این درخت بستگی دارد.
اگر هدف از کاشت این درخت، بهرهبرداری از چوب آن است به جهت دستیابی به چوب مرغوب، توصیه میشود در هر هکتار چیزی حدود 625 درخت کشت شود. هر نهال بر اساس نوع رقم و سن نهال بین ۲۰ هزارتا ۸۰ هزار تومان خریدوفروش میشود که در شرایط فعلی بازار، دارای نوسان است.
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
باگذشت 8 سال از کاشت درخت پالونیا و با تولید چوب باکیفیت میتوان به سودآوری بیش از 400 درصد رسید. پس از کاشت محصول، هرس کردن مهمترین مرحله نگهداری از این درخت است.
بر اساس گزارشهای رسمی میزان تولید چوب کشور در سال 96 ، در حدود 5 میلیون و 490 هزار مترمکعب و میزان واردات چوب نیز در همین سال حدوداً یکمیلیون و 200 هزار مترمکعب بوده است. سطح زیر کشت زراعت چوب در سال 98 برابر با 30 هزار هکتار بوده و همچنین در همین سال، نیاز کشور به چوب برابر با 13 تا 14 میلیون مترمکعب بوده است. گفتنی است که بزرگترین تولیدکنندگان چوب در سال 2019 کشورهای کانادا، آمریکا و سوئد بودهاند که در این رتبهبندی، کشور ما رتبهی 76 را از آن خودکرده است.
سبک بودن در عین استحکام بالا، هدایت حرارتی کم، مقاوم بودن در برابر رطوبت و هدایت الکتریسیتهی پایین از ویژگیهای چوب درخت پالونیا بوده که همهی این موارد، باعث رونق بازار در این حوزه شده است. از سوی دیگر وزن چوب مناسب درخت پالونیا و درعینحال مقاوم بودن آن، این چوب را برای ساخت اسکلت مبلهایی که نیاز به رویهکوبی دارند، ایده آل نموده است.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
کشت پالونیا در کدام مناطق ایران امکانپذیر است؟
پالونیا با انواع خاکها بهجز خاک رس، سازگاری لازم را دارد. میزان آب لازم در سال اول کاشت تقریباً 2 لیتر به ازای هر درخت است و پس از سال نخست، این میزان کاهش چشمگیری دارد. بارش سالانه 800 میلیمتری میتواند نیاز به آب این درخت را تأمین نماید.
بررسی و کشت درخت پالونیا از دهه 80 شمسی، توسط گروهی از اساتید کشاورزی در استان گلستان آغاز شد. از همان ابتدا، مخالفان و موافقانی درباره کاشت این درخت اظهارنظر کردند. به گفته منتقدان این درخت به دلیل آنکه بومی مناطق پرباران است، در مناطق کم بارش میتواند بر وضعیت آبهای زیرزمینی تأثیر منفی بگذارد. از سوی دیگر به دلیل تهاجمی بودن آن امکان تبدیلشدن به گونه غالب را نیز داشته و اکوسیستم را دستخوش تغییر مینماید. ازاینرو کشت این درخت در مناطقی چون آذربایجان شرقی بهصورت قانونی ممنوع اعلامشده است.

در حال حاضر کشت درخت پالونیا در استانهایی چون فارس، اصفهان، مازندران، گیلان، گلستان و خراسان شمالی آغازشده است. گفتنی است که کشت این درخت بایستی با برنامهریزی و مطالعه انجام شود چراکه میتواند خطراتی را برای اکوسیستم منطقه به همراه داشته باشد.
اما به گفته رئیس بخش تحقیقاتی منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، بر اساس بررسی انجامشده توسط سازمان حفظ نباتات و سازمان جنگلها و مراتع کشور و با حضور کارشناسان مختلف از محیطزیست، سازمان پارکها، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و دانشگاه علوم مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، کاشت درخت پالونیا در مناطق خارج از شمال کشور که دارای اقلیم خشک و نیمهخشک هستند، رد شده است.
هرچند تولید و صادرات درخت پالونیا از توجیه اقتصادی مناسبی برخوردار است، اما در کنار نگاه اقتصادی بایستی به حفظ اکوسیستم ایران نیز توجه داشت . کشت غیراصولی و بیرویه اینگونه، به دلیل تهاجمی بودن آن، بهمرورزمان بر سطح آبهای زیرزمینی، کیفیت خاک و گونههای گیاهی دیگر تأثیرات سوئی بر جای میگذارد و درنتیجه سایر تولیدات کشاورزی را با مشکلات جدی روبرو خواهد کرد.
بازاریابی و صادرات چوب پالونیا
صادرات ازجمله فعالیتهایی است که به دانش و اطلاعات کافی نیازمند است. صادرات هر قلم کالا شامل استانداردها و قوانینی است که بایستی پیش از اقدام به صادرات بهدقت موردبررسی قرار گیرد. برای اقدام به صادرات چوب درخت پالونیا یکی از مطمئنترین راهکارها، ارتباط و مشورت با شرکتهای مدیریت صادرات است. در ادامه شمارا بهصورت اجمالی با برخی مراحل صادرات چوب پالونیا آشنا میکنیم.
در حال حاضر چین بیشترین سهم از صادرات چوب درخت پالونیا به سراسر دنیا را در اختیار دارد. جدیدترین محموله صادراتی چوب پالونیا از پکن به آمریکا به تاریخ 11 ژوئن 2021 ارسالشده است.
-
بازاریابی صادرات
همانطور که گفته شد چوب درخت پالونیا از کیفیت و استحکام مناسبی برخوردار است و همین ویژگی این چوب را به کالای ارزشمند جهت صادرات و کسب سود مبدل نموده است. برای فروش چوب پالونیا نیازمند شناسایی بازارهای بالقوه، برقراری ارتباط با مشتریان در آن بازارها و ارسال نمونه چوب به مشتریان خارجی هستید.
-
بستهبندی چوب
یکی از موارد مهم که در همان ابتدا توجه مشتریان خارجی را به خود جلب مینماید، نحوه بستهبندی و ارائه محصول است. برای صادرات چوب درخت پالونیا، برش اصولی آن با دستگاههای مخصوص مانند CNC بر کیفیت نهایی محصول اثر مستقیمی دارد.
به متخصصان حوزه چوب، خواندن مقاله « بررسی و ارزیابی تأثیر شرایط ماشینکاری (CNC) بر کیفیت سطح چوب پالونیا» را پیشنهاد میکنیم.
- مشخص کردن ارزش گمرکی چوب
در صادرات چوب، نوع چوب، نحوه بستهبندی و وزن محموله در تعیین ارزش گمرکی از اهمیت بسیاری برخوردار است. کارشناسان گمرک پس از انجام بررسیهای لازم، هزینه محموله را جهت پرداخت اعلام مینمایند.
اگر به امر صادرات علاقه مند هستید، خواندن دو مقاله « صادرکننده شوم» و « کارت بازرگانی» را به شما پیشنهاد می کنیم.
دیگر مراحل عبارتاند از:
- دریافت مجوز صادرات از سازمانها و ارگانهای مربوطه
- صدور فاکتور پروفرما برای صادرات چوب درخت پالونیا
- بیمه محموله صادراتی
- ارسال محموله
امید است برای بهبود صنعت کشاورزی و سودآوری بیشازپیش برای فعالان این صنعت، اقدامات و راهکارهای مسئولانهتری اتخاذ و اجرایی گردد.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “