برای توسعه اشتغال، افزایش درآمد و در راستای آن افزایش تولید و رشد اقتصادی، کشاورزی یکی از راههای پربازده است. به همین منظور، فعالیتهای کشاورزی از قبیل زراعت و باغداری در مناطق مستعد و دارای پتانسیل کشت، از مؤثرترین روشها در بهبود معیشت مردم است. انبه (Mangifera indica)، یکی از میوههای گرمسیری و از مهمترین محصولات باغی و پرمشتری در جهان است که نقش مؤثری نیز در اقتصاد وزندگی مردم بازی میکند. خاستگاه اصلی این میوه هندوستان، پاکستان، بنگلادش و آسیای جنوب شرقی است، اما این میوه در آمریکای شمالی، مرکزی، جنوبی، کارائیب، جنوب و مرکز آفریقا، استرالیا و چین نیز پرورش داده میشود. فرآیند رسیدن میوه انبه معمولاً بهسرعت انجام میگیرد درنتیجه عمر کوتاهی پس از برداشت دارد. در این مقاله نگاهی به تجارت انبه در ایران و جهان خواهیم داشت.
فهرست مطالب مقاله
کشت انبه در جهان
انبه توسط اعراب ابتدا به شرق آفریقا و سپس به برزیل، کارائیب و مکزیک برده شد. بیشترین تعداد درخت انبه در شبهجزیره مالایی، برونئو، سوماترا و بالی است. 89 کشور در جهان تولیدکننده انبه هستند که از این میان هند بزرگترین تولیدکننده است. سطح زیر کشت این میوه در هند حدود 800 هزار هکتار است، به عبارتی این میوه، میوه ملی هندوستان است. بر اساس آمار جهانی، تولید انبه در سال 2019، حدود 58/55 میلیون تن بوده است. بررسی اخیر بازار در مورد میوههای تازه، توسط مرکز تجارت بینالمللی ژنو سوئیس نشان داد که حجم تجارت انبه و محصولات آن، سالانه بیش از پنج هزار میلیون دلار (5000 میلیون دلار) است.

کشت انبه در ایران
در ایران، ازنظر اقلیمی و آب و هوایی، در 8 استان جنوبی، پتانسیل کشت و پرورش انبه وجود دارد، اما در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان از دوران قدیم کشت انبه بهصورت یک سنت در روستاهای این مناطق انجام میشده است و قدمت کشت این درخت به 500 تا 700 سال میرسد. در استان سیستان بلوچستان در شهرهای قصرقند، نیک شهر، سرباز، چابهار، زرآباد و کنارک این میوه به میزان وسیعی کشت میشود و در زبان بلوچی به آن “امباگ” گفته میشود. بیشترین کشت در کرمان، در شهرستانهای جیرفت و کهنوج، و در هرمزگان در شهر میناب انجام میگیرد.
شمارا به خواندن مقاله « مزیت نسبی تولید انبه در روستاهای جنوب کشور» دعوت مینماییم.
تولیدکنندگان انبه در جهان
هند، بیشترین تولید انبه را دارد و بعدازآن چین، تایلند، مکزیک و … قرار دارند. بر اساس آخرین آماری که از میزان تولید انبه در سال 2018 بهدستآمده است، تولید انبه در هند حدود 77/18 میلیون تن در سال است.

تجارت انبه و صادرات آن
میوه انبه برای صادرات از طریق دریا، زمانی که میوهها در مرحله نیمه بلوغ قرار دارند، برداشت میشود و برای صادرات از طریق محمولههای هوایی، زمانی که کاملاً بالغ میشوند برداشت میشود. اما قانون بینالمللی مواد غذایی وارداتی اروپا و آمریکا خواستار این است که میوهها هنگام بستهبندی نیمه رسیده باشند (با وزن بین 200 تا 400 گرم).
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
روش بستهبندی
میوههای برداشتشده، در یک جعبه پلاستیکی که دارای تهویه و یک بالشتک فوم پلی یورتن تمیز است، جمعآوریشده و تا زمان انتقال به یک مرکز بستهبندی در زیر سایه ذخیره میشوند.
بهطورکلی از ظروف تخته فیبر در فرآیند بستهبندی استفاده میشود. وزن این ظروف حداقل 6 کیلوگرم است. درحالیکه از دستمالهای کاغذی برای بستهبندی انبه استفاده میشود و سپس از بستههای الیاف مصنوعی برای فرآیند بستهبندی استفاده میشود. این از روند آسیب رساندن به میوه جلوگیری میکند.
بستهبندی باید به صورتی باشد که دارای روشهای استاندارد عملیاتی SOP و تائید شده توسط (NPPO) باشد، یعنی تمام مراحل مربوط به برداشتن مایعات، تمیز کردن و شستشو، فروبردن قارچکش در آب گرم، درجهبندی اندازه، بستهبندی و برچسبگذاری میوههای انبه را شامل میشود.
بادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
فرآوری و نگهداری انبه برای صادرات
مهمترین نکته در تجارت انبه، افزایش ماندگاری میوه است. فرآیندهای بسیاری برای افزایشِ زمانِ روند رسیدن میوه وجود دارد. بیشترین فرآیند مورداستفاده ، انجماد میوه در دمای خاص و مناسب پس از بستهبندی آنها است. با این کار سختی میوه حفظ میشود بدون اینکه به رنگ اصلی، طعم و رایحه میوه آسیب برساند. این روش بهطورکلی برای حفظ میوه برای مدت طولانی هنگام صادرات استفاده میشود.
اگر صادرکننده نیازی به نگهداری یک میوه کامل نداشته باشد، از بسیاری از فرآیندهای دیگر برای ذخیره میوه مانند برش، خمیر یا پوست کندن انبه استفاده میکند. این میوههای فرآوری شده در ظروف مهرومومشده نگهداری میشوند. برای افزایش ماندگاری میوهها، مواد نگهدارندهای مانند آب گوگرد یا گاز اکسید گوگرد با آنها مخلوط میشوند. این فرآیند میتواند به رنگ اصلی میوه آسیب برساند اما طعم آن به همان شکل باقی میماند. با کمک این فرآیند میتوان انبه را برای چندین ماه ذخیره کرد.
نحوه حملونقل انبه
گزینه ارزانتر برای صادرات انبه حملونقل از طریق دریا است. اما این روند، مدتزمان بیشتری طول میکشد، بنابراین برای صادرات انبه با طراوت و خلوص اصلی آن، استفاده از حملونقل هوایی توصیه میشود. حملونقل هوایی سریعترین راه صادرات انبه است. بهطورکلی در ماههای مه تا سپتامبر، انبه به کشورهای خارجی حمل میشود.
خواص دارویی انبه
انبه خواص دارویی فراوانی دارد. درواقع، هر قسمت از انبه مفید است و بهنوعی در داروهای محلی استفاده میشود. لیست جزئی بسیاری از خواص دارویی و استفادههای زیاد از درخت انبه به شرح زیر است:
- ضدویروس
- ضد انگل
- ضد سرفه (سرفه)
- ضد آسم
- مقوی قلب
- پیشگیری از بارداری
- تبخال
- کاهش فشارخون
- هضم غذا
واردات انبه به ایران
انبه در بین مردم پاکستان به «پادشاه میوهها» معروف است و طبق آمار ، 170 میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی این کشور به کشت این محصول اختصاص دارد و تا سه سال پیش، 8 درصد از باغات این کشور محصولات انبه بود. سال گذشته، شیوع بیماری همهگیر کرونا و چالش تغییرات آب و هوایی، منجر به کاهش صادرات انبه پاکستان شد، اما صادرکنندگان پاکستانی امیدوارند امسال صادرات را افزایش دهند. 55 درصد از صادرات انبه پاکستان از طریق دریا، 25 درصد از طریق هوا و 25 درصد از طریق زمین انجام میشود.
صادرکنندگان پاکستانی چشم به بازار ایران دارند.
علاوه بر جمهوری اسلامی ایران، کانادا ، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، ژاپن، کره جنوبی، چین و کشورهای اروپایی واردکنندگان عمده انبه پاکستانی هستند. رئیس اتحادیه صادرکنندگان میوه و سبزی پاکستان (PFVA) میگوید: تولیدکنندگان پاکستانی سال گذشته باوجود چالش شیوع ویروس کرونا، 20 هزار تن انبه به ایران صادر کردند. در ژوئن سال گذشته، وزارت کشاورزی ایران و اداره حمایت از گیاهان پاکستان توافق کردند، شش شرکت پاکستانی را برای صادرات انبه به ایران به رسمیت بشناسند.
میوه خشک انبه یکی از محصولاتی که هم مصرف داخلی و هم جنبه صادراتی دارد.مدت مطالعه: ۷ دقیقه
انبه در حال حاضر یک صنعت چند میلیون دلاری در ایران است. اما هنوز فضای زیادی برای رشد و دستیابی به پتانسیل کامل آن وجود دارد. مصرف میوه انبه در ایران طی ده سال گذشته بهطور مداوم افزایشیافته است. در حال حاضر، ایران بیش از 20000 تن انواع مختلف انبه از کشورهای گرمسیری مانند پاکستان، هند، تایلند و فیلیپین وارد میکند. محبوبترین انبه در ایران از نوع آلفونسو است. این نوع انبه از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و بسیاری از افراد آن را بهترین انبه میدانند. حدود 43000 تن انبه در استانهای جنوب شرقی ایران تولید میشود اما بیشتر این انبهها به رنگ سبز برداشت میشوند و برای ترشی استفاده میشوند. انبه مورداستفاده برای مصرف تازه، بیشتر از کشورهای بزرگ مانند پاکستان وارد میشود.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “