فهرست مطالب مقاله
درباره گواوا
گواوا با نام علمی Psidium guajava L. گیاهی از خانواده مرتاسه است و از جنوب کشور مکزیک و آمریکای شمالی منشا می گیرد. ساختار درختچه ای با تاجی پهن و گسترده و شاخه های منشعب از قسمت پایین دارد که معمولا دارای یک یا چند تنه نیز هست. با هرس درست شاخه ها می توان درختی با تنه منفرد ایجاد کرد.
اندازه میوه این گیاه متوسط تا بزرگ است و وزنی حدود 100 تا 250 گرم دارد. میوه آن نیز به اشکال گلابی، تخم مرغی و یا کروی دیده می شود. سطح میوه عاری از کرک و عموما زبر است. رنگ میوه نرسیده آن سبز تیره است و هنگامی که میرسد، زرد یا قرمز رنگ است ولی گوشت داخلی میوه به رنگ های صورتی، عنابی روشن، سفید یا زرد می باشد. گواوا دارای بیش از 3000 گونه است که در مناطق نیمه گرمسیری در سراسر دنیا پراکنده شده است. اغلب گونه های آن کاربرد زینتی دارند و یا جهت تولید فرآورده های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
کشت گواوا در ایران
کشت گواوا در ایران در استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان رایج است و از سالهای قبل در این دو استان با نام بومی زیتون محلی پرورش می یابد. در سال 97 سطح زیر کشت این محصول نزدیک به 1297 هکتار بوده، که ازین مقدار 7331 تن محصول بدست آمده است. استان سیستان و بلوچستان با 960 هکتار سطح زیر کشت و 6827 تن تولید گواوا، بیشترین میزان تولید در ایران را دارد و پس از آن هرمزگان با 329 هکتار سطح زیر کشت و 490 تن میزان محصول پس از سیستان و بلوچستان قرار می گیرد.
اخیرا در نواحی شمال کشور و در مناطق نیمه گرمسیری نیز کشت درختچه گواوا در حال توسعه و گسترش است.
شرایط محیطی لازم برای کشت گواوا
- خاک: گواوا سازگاری بالایی با انواع خاک ها دارد به طوری که در خاک های غیر حاصل خیز و کم عمق نیز رشد می کند اما این نکته را باید در نظر گرفت که در چنین شرایطی، کیفیت و کمیت محصول بشدت کاهش می یابد. گواوا در خاک هایی که مواد آلی فراوان دارند و اسیدیته آن بین 5-7 است به خوبی رشد می کند. همچنین شوری خاک را نیز تحمل می کند.
- بارندگی: گواوا، گرچه خشکی هوا را تحمل می کند، اما در صورت وجود رطوبت زیاد بهترین رشد را دارد. میزان بارندگی مطلوب این گیاه 1000 میلی متر در سال است.
- دما: دامنه دمایی مناسب برای رشد بسیار مطلوب گواوا بین 23 تا 27 درجه سلسیوس است. دمای پایین در زمستان و یا خشکی در تابستان می تواند باعث ریزش برگ این درخت شده اما بلافاصله با قرار گرفتن در دمای مطلوب (در اواخر زمستان) و یا آب کافی (بعد از خشکی)، شاخه های جدید تولید می کند و مرحله گلدهی را آغاز می کند.
- باد: گواوا معمولا در مقابل باد سازگار است اما بهتر است برای افزایش کیفیت میوه و بازار پسندی آن از بادشکن استفاده شود.
یکی از اقلام صادراتی ارزآور، گل محمدی است، شما را به خواندن مقاله « تجارت گل محمدی» دعوت می کنیم. مدت مطالعه : 11 دقیقه
گل دهی و میوه دهی درخت گواوا
گل دهی و میوه دهی این درخت در طول سال رخ می دهد. گلها سفید رنگ و دارای 4-5 گلبرگ با پرچم های فراوان هستند. در مناطق مختلف در جهان با توجه به شرایط آب و هوایی، نقطه اوج گلدهی متفاوت است.
رشد میوه دارای سه مرحله است که این سه مرحله رشد عبارتند از:
- سریع (45 تا 60 روز پس از باز شدن گل)
- نسبتا کند ( 30 تا 60 روز، که در این مرحله بذر بالغ و سفت می شود)
- آخر رشد ( 30 تا 60 روز، که میوه به بیشترین وزن و قطر رسیده و میزان کلروفیل آن کم می شود)
به صورت کلی از زمانی که گل دهی شروع می شود تا زمانی که گل تبدیل به میوه شده و رشد می کند، 100 تا 150 روز طول می کشد. بهترین شاخص برای برداشت میوه تغییر رنگ پوست و اندازه آن است، به طوری که رنگ پوست از سبز به زرد تغییر کند. شاخص بعدی برای برداشت، تعداد روز از زمان تشکیل میوه است که بسته به نوع گواوا از 17 تا 20 هفته است. شرایط فصلی نیز در به بلوغ رسیدن میوه و کیفیت آن برای برداشت بسیار موثر است. مثلا میوه هایی که در اواخر پاییز یا زمستان برداشت می شوند نسبت به میوه هایی که در اواخر بهار و تابستان برداشت می شوند، نیازمند زمان بیشتری برای رسیدن به بلوغ هستند. به طور کلی میوه های زمستانه نسبت به تابستانه کیفیت بالاتر و همچنین عمر بیشتری دارند.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
ارزش غذایی
گواوا ویتامین های زیادی از جمله ویتامین C، ویتامین A و ویتامین E دارد و سرشار از پتاسیم، کلسیم و فیبر است. گواوا به دلیل داشتن ویتامین C زیاد (3 تا 4 برابر پرتقال)، به سیبِ مناطق گرمسیری معروف است.
کاربردهای گواوا
گواوا کاربردهای دارویی و غیر دارویی بسیاری دارد که چند مورد مهم آن عبارتند از:
- میوه های جوان و نارس برای داروی ضد اسهال
- جوشانده پوست خشک ساقه درختچه برای درمان معده درد
- خاصیت آنتی بیوتیک بودن برگ های گیاه و استفاده از آن به عنوان دمنوش و یا استفاده در صنایع رنگ سازی و تهیه تانن
- تهیه دوشاب و کره گیاهی از میوه آن
- کاهش ابتلا به آلزایمر و آب مروارید
- سرشار از آهن و درمان کم خونی
- کاهش دهنده استرس
مصارف داخلی گواوا
در میوه گواوا میزان پکتین بسیار زیاد است، از همین رو برای تهیه مربا و ژله به کار می رود. از طرفی از پوره گواوا برای تهیه آب میوه، کیک ها، انواع دسر ها، چاشنی های غذا و بستنی استفاده می شود.
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
صادرات گواوا
گواوا، بعد از خرما و انبه، سومین درخت اختصاصی سیستان و بلوچستان است و از نظر اقتصادی نقش مهمی در زندگی کشاورزان جنوب سیستان و بلوچستان دارد. علاوه بر تامین بازار مصرف در خود سیستان و بلوچستان، برای فرآوری به استان های هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی و رضوی نیز ارسال می شود. عمده سطح زیر کشت این محصول درایران، در استان سیستان و بلوچستان و در شهرستان های سرباز، کنارک و چابهار است. متاسفانه به دلیل نبود صنایع تبدیلی و یا واحد های فرآوری، این محصول به استان های دیگر فرستاده می شود.
بر اساس یافته های آماری از اتاق بازرگانی، بیشترین صادرات گواوای ایران در سال 1399، به صورت آبمیوه، از مرز ارومیه، به کشور های آلمان و مجارستان صورت گرفته است.
بزرگترین کشور های تولید کننده گواوا
بزرگترین تولید کننده گواوا هندوستان است و پس از آن چین، تایلند، پاکستان، مکزیک، اندونزی، برزیل، بنگلادش، فیلیپین و نیجریه جزء 10 کشور برتر تولید کننده گواوا هستند.
برترین جریان های صادراتی بین کدام کشور ها صورت می گیرد؟
سرمایه گذاری روی گواوا
در سالهای اخیر، دولت تسهیلاتی را برای بخش کشاورزی به پرورش دهنگان میوه های گرمسیری درنظر گرفته است. از این رو سرمایه گذاری در مناطق گرمسیری روی میوه هایی مثل گواوا بسیار پر بازده و پر سود است. اهمیت به کشاورزی و بهبود روش های کشت، میزان سود آوری داخلی و ارزی و همچنین صادرات آسان به کشور های همسایه، توجه سرمایه گذاران را به تولید میوه های گرمسیری در استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان معطوف داشته است.
بررسی اقتصادی پرورش گواوا
بر اساس اخرین تحقیقات به عمل آمده از پرورش گواوا در اسفند 1399:
لازم به ذکر است نرخ بازده پرورش گواوا بین 30 تا 35 درصد است.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “