تامین نیاز جامعه به مواد پروتئینی و همچنین ایجاد اشتغال برای نسل جوان، موجب شده که پرورش طیور اهلی مانند بوقلمون بیشتر مورد توجه قرار گیرد. بوقلمون از جمله پرندگانی است که دوره پرورش آن نسبتا کوتاه بوده و به همین دلیل افراد بسیاری خواهان پرورش آن هستند. در این مقاله به بررسی احداث مزرعه بوقلمون و صادرات آن می پردازیم.
فهرست مطالب مقاله
تاریخچه بوقلمون
برخلاف نام این پرنده در زبان انگلیسی (Turkey)، خاستگاه اصلی این پرنده آمریکای شمالی و مرکزی، به ویژه مکزیک است. بوقلمون برای اولین بار توسط جهانگردان اروپایی، به اروپا برده شد و پس از آن در ایتالیا، فرانسه و انگلستان پرورش داده شد. پس از کشف قاره آمریکا، مهاجران که با طعم گوشت این پرنده آشنایی داشتند، پرورش این پرنده را آغاز نموده و گسترش دادند.
به استناد سفرنامه جهانگرد فرانسوی، تاروین، بوقلمون نخستین بار در دوره صفویه و در زمان پادشاهی شاه عباس، توسط تجار ارامنه ای که از ونیز باز می گشتند، به دربار ایران هدیه داده شد. از آنجا که طعم گوشت بوقلمون مورد اقبال شاه قرار گرفته بود، دستور پرورش بوقلمون صادر شد. از آن زمان به بعد پرورش این پرنده در ایران رواج یافت.
صنعت پرورش بوقلمون
احداث و راه اندازی هر واحد تولیدی نیازمند شناخت مبانی تئوریک و بهره گیری از دیدگاه های علمی متناسب با شرایط اقتصادی جامعه است. به منظور بررسی امکان سنجی احداث مزرعه بوقلمون، بایستی پارامترهای مختلف و چند جانبه اقتصادی و صنعتی مورد بررسی قرار گیرد.
پیشرفت های علمی و تکنولوژیکی موجب تغییرات عظیمی در مبحث ژنتیک طیور شده است. این پیشرفت ها کمک نموده تا با استفاده از حداکثر پتانسیل ژنتیکی بر عوامل محدودکننده در تولید غلبه نموده و نژادهای مطمئن تر و پربازده تری در صنعت پرورش طیور و به ویژه بوقلمون داشته باشیم.
برای احداث یک مزرعه پرورش بوقلمون موفق، توجه به سه نکته اصلی حائز اهمیت است:
- برنامه ریزی
- نظم در اجرا
- کنترل، آگاهی و تسلط در اجرا
اصلی ترین قانون در پرورش بوقلمون، تامین احتیاجات اولیه این پرنده است. شناخت و ارزشیابی مواد غذایی و تشخیص نیازمندی های بوقلمون به حداکثر تولید و همچنین کاهش هزینه ها منجر خواهد شد.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
پارامترهای مدیریت یک مزرعه بوقلمون
بی شک هدف از پرورش بوقلمون رسیدن به وزن ایده آل با حفظ ویژگی های کیفی است. جهت حصول این مهم و رسیدن به درآمدزایی قابل قبول، رعایت اصول پرورش صحیح از اهمیت بسیاری برخوردار است. برخی از مهم ترین پارامترهای مدیریت یک مزرعه بوقلمون به شرح ذیل است:
- تراکم گله: تناسب میان میزان گله و فضای نگهداری از مهم ترین موارد است. فضای فیزیکی محدود در مقایسه با تعداد بوقلمون ها، آسیب ها فیزیکی بسیاری را برای این پرنده به همراه خواهد داشت.
- خوراک گله: تغذیه و جیره بندی مناسب از عوامل مهم در سودآوری پرورش بوقلمون است. حدود 60 تا 70 درصد هزینه های جاری یک مزرعه بوقلمون را خوراک تشکیل می دهد و توجه به تنظیم و تهیه آن بسیار مهم است.
- تجهیزات و امکانات مورد نیاز پرورش: از مهم ترین تجهیزات می توان به دان خوری و آب خوری اشاره نمود. در ادامه بیشتر به این تجهیزات خواهیم پرداخت.
از پرورش انواع دام و طیور بیشتر بدانید.
احداث مزرعه پرورش بوقلمون
پیش تر به پارامتر های مهم در راه اندازی و مدیریت مزرعه پرورش بوقلمون اشاره شد. دراین قسمت اطلاعات بیشتری در این خصوص ارائه شده است.
- مساحت کف آشیانه: از یک تا 8 هفتگی برای هر 10 جوجه بوقلمون یک متر مربع فضا کافی است. از 8 تا 12 هفتگی برای 10 جوجه 2 مترمربع و از 12 تا 16 هفتگی برای 10 بوقلمون جوان 2.5 متر مربع باید در نظر گرفته شود. برای نژادهای کوچکتر و سبک وزن که در شرایط تحت کنترل پرورش داده می شوند، مساحت کف آشیانه کمتر از ارقان اشاره شده در بالا است.
- نور رسانی: جوجه های بوقلمون در دو هفته اول به میزان نور کافی در آشیانه نیاز دارند که بتوانند غذا و آب را به راحتی پیدا کنند. برای این منظور 10 تا 15 لامپ 200 واتی در فواصل 3 متری نصب گردد. از هفته سوم به بعد، در آشیانه های پنجره دار وجود لامپ های نیمه شمعی در طول شب کافی است. وجود نور اندک، از ایجاد حس ترس و اضطراب و روی هم ریختن جوجه ها جلوگیری می کند.
- وسایل دان خوری: از سه هفتگی به بعد و تا زمان عرضه به بازار، وجود دان خوری های بزرگ برای بوقلمون های جوان ضروری است. این دان خوری ها ربای هر قطعه بوقلمون باید به عمق 10 سانتی متر و طول 7 تا 8 سانتی متر باشد. برای تغذیه بوقلمون ها می توان از دان خوری با لوله آویزان نیز استفاده نمود.
- آب خوری: آب آشامیدنی مورد نیاز بوقلمون ها را می توان هم از طریق آب خوری اتوماتیک و هم از طریق آب خوری شیشه ای تامین نمود. از سه هفتگی تا زمان عرضه به بازار برای هر 100 قطعه بوقلمون، به دو آب خوری 15 تا 20 لیتری نیاز است. برای هر 100 قطعه بوقلمون جوان، باید10 سانتی متر آب خوری اتوماتیک در نظر گرفته شود.
- تغذیه: انتخاب غذای مناسب یکی از مهم ترین موارد در پرورش بوقلمون است. برای پرورش بوقلمون دو برنامه غذایی باید در نظر گرفته شود. اولین مورد غذای تمام آردی و دیگری غذای دانه ای همراه با محمل پروتئینی است. نیاز تغذیه ای بقلمون در فرآیند رشد، تغییر می نماید. هر چه بر سن بوقلمون افزوده می شود از نیازهای پروتئینی، ویتامینی و مواد غذایی آن کاسته شده و بر نیازهای مواد انرژی زا افزوده می شود. وجود مواد غیر قابل حل مانند سنگریزه بین 8 تا 10 هفتگی بوقلمون ضروری است.
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
نژاد مناسب مزرعه بوقلمون
بوقلمون از نظر نوع محصول تولیدی به دو دسته گوشتی و تخمگذار تقسیم می شوند. بنابراین قبل از راه اندازی مزرعه بوقلمون، بایستی محدوده کاری به لحاظ نوع محصول تولیدی تعیین گردد. بر این اساسی برای تولید گوشت باید از نژادهای گوشتی و پرواری و برای تولید تخم، از نژادهای تخمگذار استفاده شود.
در حال حاضر از نژادهایی چون بومی، هیبرید، بیوتی، نیکولاس و …. برای پرورش استفاده می شود. برای مزارع صنعتی که با هدف تجاری و اقتصادی تاسیس شده اند، استفاده از نژادهای وارداتی اصلاح شده که متعلق به کشورهای آمریکای جنوبی است، توصیه می شود. برخی از انواع بوقلمون برای آشنایی بیشتر شما، در ادامه آمده است.
- آرک سیاه
- پالم
- بربون قرمز
- برنز
- چرم جرسی
- سفید
- رویال پالم
- سفید هلندی
- سیاه اسپانیایی
- مانتانا وحشی
روش های درآمدزایی از بوقلمون
روش های مختلفی برای کسب درآمد از پرورش بوقلمون وجود دارد. پرورش دهنده بوقلمون می تواند از فروش گوشت، تخم، جوجه یک روزه، دو ماهه و یا سه ماهه کسب درآمد نماید. یکی از روش های درآمد زاد تولید جوجه های یک روزه است. در این روش با تشکیل گروه های مولد، از بوقلمون های اصلاح شده با صفت مورد نظر ( برای مثال پرورای) برای تولید تخم و پولت های گوشتی استفاده می شود.
از هر بوقلمون پرواری آماده کشتار، حدود 65 درصد گوشت بدست می آید.
پرورش دهندگان، تخم بوقلمون ها را در دستگاه جوجه کشی قرار داده و بعد از 28 روز جوجه ها سر از تخم بیرون می آوردند. در این حالت پرورش دهنده می تواند یا جوجه های یک روزه را به فروش برساند و یا پس از چند ماه نگهداری آنها را به بازار عرضه نماید.
اصول بهداشتی پرورش بوقلمون
یکی از دشوارهای پرورش پرندگان از جمله بوقلمون، شیوع سریع بیماری به پرندگان است. در صورت رعایت موارد بهداشتی زیر، احتمال بروز بیماری ها کاهش خواهد یافت.
- پاکسازی و ضدعفونی کردن سالن
- ضدعفونی شبکه آبرسانی با استفاده از ترکیبات کلر
- شستشوی وسایل سالن با آب گرم و مواد ضدعفونی کننده
- جلوگیری از راکد ماندن آب مزرعه
- ممانعت از ورود پرندگان وحشی به سالن
- استفاده از کلاه و چکمه مخصوص در مزرعه
- حذف سریع هرگونه تلفات
پیش بینی سرمایه لازم برای احداث مزرعه بوقلمون
هزینه های احتمالی برای راه اندازی مزرعه پرورش بوقلمون با 5000 قطعه در هر دوره به طور تخمینی به شرح زیر است:
- مساحت زمین: 5700 مترمربع
- زیربنای کل: 1300 مترمربع
- نیروی انسانی مورد نیاز: 3 نفر
- میزان تخمینی سرمایه گذاری ثابت: 3 میلیارد تومان ( بدون احتساب زمین)
- نرخ بازده خداخلی سال مبنا: 27 درصد
با توجه به نوسانهای اقتصادی موجود، توصیه می شود قبل از راه اندازی مزرعه پرورش بوقلمون، هزینه ها را به دقت مورد بررسی قرار دهید.
اگر به احداث مزرعه طیور علاقه مند هستید، مطالعه مقاله احداث مزرعه شترمرغ را به شما پیشنهاد می کنیم.
تولید و تجارت بوقلمون در جهان
با توجه به گزارش های منتشر شده از سوی USDA در خصوص میزان تولید، مصرف و تجارت گوشت بوقلمون، چنین به نظر می رسد که تجارت جهانی گوشت بوقلمون با رکود نسبی روبرو است. ده تولیدکننده برتر گوشت بوقلمون با کد تعرفه 020726، در سال 2019 در جدول زیر آمده است:
آمریکا در حال حاضر بیش از 46 درصد گوشت بوقلمون مورد نیاز در بازارهای جهانی را تامین میکند.
در کنار آمارهای تولید، برترین صادرکنندگان و واردکنندگان گوشت بوقلمون با کد تعرفه 020726 در سال 2019، به تفکیک در جداول زیر معرفی شده اند.
بیشترین میزان صادرات لهستان به کشورهای آلمان، اسپانیا و جمهوری چک بوده است. چنین به نظر می رشد که آلمان در زمینه صادرات گوشت بوقلمون، از روش صادرات مجدد نیز استفاده می نماید.
بیشترین میزان واردات به آلمان از لهستان و سپس ایتالیا بوده است.
علاوه بر تجارت گوشت بوقلمون که یکی از مهم ترین محصولات حاصل از بوقلمون است، تجارت تخم نطفه دار، جوجه یک روزه و چند ماه نیز در جهان در جریان است.
تولید و تجارت بوقلمون در ایران
مطابق اطلاعات بدست آمده، میزان مصرف گوشت بوقلمون در کشور نسبت به سال 1399 ، بین 20 تا 25 درصد افزایش داشته است. در حال حاضر جوجه یک روزه بوقلمون از کشورهایی چون کانادا و انگلستان به ایران وارد می شود. این جوجه ها با وزن تقریبی 130 گرم، بین 3000 تا 3500 تومان به پرورش دهندگان بوقلمون فروخته می شود.
طبق آمارهای اتاق بازرگانی و گمرک جمهوری اسلامی ایران، میزان صادرات گوشت بوقلمون با کد تعرفه 020726 در سال 1399، رقمی حدود 30 هزار دلار بوده که مقصد صادراتی نیز جمهوری آذربایجان اعلام شده است. در همین سال میزان صادرات بوقلمون زنده با کد تعرفه 01051290 ، حدود 32 هزار دلار و صادرات جوجه یکروزه بوقلمون با کد تعرفه 01051220، بیش از 15 هزار دلار اعلام شده است. گفتنی که مقصد صادراتی هر دو کد تعرفه فوق، کشور ارمنستان بوده است.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “