ایران بهواسطه شرایط اقلیمی مناسب، درزمینهٔ محصولات کشاورزی و باغی تابستانه وضعیت تولید مطلوبی دارد. این پتانسیلِ تولیدِ میوههای تابستانی، مزیت رقابتی خوبی را برای ایران فراهم نموده است. در این مقاله بر آن هستیم تا با بررسی صادرات میوههای تابستانی ایدههایی را برای فعالان بخش صادراتی داشته باشیم.
فهرست مطالب مقاله
انواع میوههای تابستانی در ایران
محصولات تابستانی، به آن دسته از محصولات زراعی اطلاق میشود که کاشت، داشت و برداشت آنها در فصول گرم سال اتفاق میافتد. بهواسطه تنوع آب و هوایی ایران حتی در فصل گرم تابستان، طیفی وسیعی از میوههای تابستانی در ایران تولید میشود. برخی از انواع شناختهشده این میوهها عبارتاند از:
- گیلاس
- زردآلو
- آلبالو
- انواع انجیر
- توتفرنگی
- آلو
- سیب ( گلاب ، قندی) « خواندن مقاله «انواع سیب ایران و بازار صادرات آن» را به شما پیشنهاد میکنیم.»
- هلو ( انجیری و زعفرانی)
- شلیل
- انواع انگور ( بیدانه، رطبی، عسگری، یاقوتی و …)
- طالبی
- هندوانه
- و…..
تولید میوههای تابستانی معمولاً پرهزینه است.
نگاهی به تولید، واردات و صادرات میوههای تابستانی در ایران و جهان
از آنجا که لیست میوههای جذاب تابستانی طولانی است در این بخش به بررسی تولید، صادرات و واردات سه محصول محبوب در جهان یعنی هلو، گیلاس، آلو و هندوانه میپردازیم. این آمار و اطلاعات به بازرگانان برای اتخاذ تصمیم جهت صادرات میوههای تابستانی کمک خواهد نمود.
یکی از راههای ایجاد ارزشافزوده برای میوههای تابستانی، تولید میوه خشک است. پیشنهاد میکنیم که دو مقاله تولید میوه خشک و مجوزهای لازم را مطالعه نمایید.
-
گیلاس
این میوه یکی از پرطرفدارترین میوه تابستانی در جهان به شمار میرود. گیلاس منبع عظیمی از انواع ویتامینها و مواد عالی است و حاوی مقدار قابلتوجهی آب، پروتئین، فیبر، چربی، قند، آهن، کلسیم و گوگرد است. در سال 2019 کشورهای ترکیه، آمریکا، شیلی، ازبکستان و ایران به ترتیب جایگاه اول تا پنجم را در تولید گیلاس به خود اختصاص دادند.
ایران در سال 2013 بیشترین میزان تولید گیلاس را داشت، بهطوریکه جایگاه سوم در تولید این محصول در جهان را پس از ترکیه و آمریکا به خود اختصاص داد؛ اما در سال 2014 با کاهش تولید بسیار شدید روبرو شد.
5 صادرکننده و واردکننده برتر گیلاس در جهان به تفکیک در جداول زیر آمدهاند:
شیلی، 53.11 درصد از کل صادرات گیلاس در جهان را به خود اختصاص داده است.
چین 55.04 درصد واردات گیلاس در جهان را دارد و بیشتر این واردات از کشور شیلی تأمین میشود.
در ایران، گیلاس صادراتی معمولاً اوایل تیرماه برداشت میشود. بالغبر 1000 تن از محصول برداشتشده برای صادرات بستهبندی میشوند. از کل محصول صادراتی حدود 50 درصد به روسیه و مابقی به سایر کشورها صادر میشود. بر اساس آمار منتشرشده توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، مجموع ارزش صادرات گیلاس در سال 1399 به ارزش بیش از 24 میلیون دلار بوده است. این صادرات به کشورهایی چون روسیه، عراق، افغانستان و امارات متحده بوده است. با توجه به جایگاه پنجم ایران در تولید گیلاس در جهان، در امر صادرات موفق عمل ننموده که این خود جای بررسی دارد.
چین، هنگکنگ، آلمان، کویت، کره جنوبی و قزاقستان به دلیل دارا بودن ظرفیت مناسب، میتوانند مقاصد خوبی برای صادرات گیلاس باشند.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
-
انواع آلو
انواع مختلفی از آلو در جهان کشت میشود. گفته میشود بین 19 تا 40 گونه از آلو در سراسر جهان وجود دارد. آلوی تازه شامل 87٪ آب، 11٪ کربوهیدرات، پروتئین 1٪ و کمتر از 1٪ چربی است. در سال 2019 بیشترین میزان تولید به ترتیب برای کشورهای چین، رومانی، صربستان، شیلی و ایران گزارششده است.
طبق آمارها، میزان تولید انواع آلو در ایران از سال 2017 تا 2019 روند افزایشی داشته است.
صادرکننده و واردکننده برتر انواع آلو در جهان به تفکیک در جداول زیر آمدهاند:
در حال حاضر کشور شیلی، 31.42 درصد از کل صادرات انواع آلو در جهان را در اختیار دارد.
چین با 24.9 درصد، بیشترین میزان واردات در جهان را به خود اختصاص داده است.
بر اساس آمار منتشرشده توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و بازرگانی تهران، میزان صادرات انواع آلو در سال 1399 بیش از 49 میلیون دلار بوده است. کشورهایی چون عراق، روسیه، افغانستان، امارات متحده و هند از مقاصد صادراتی آلوی ایران بودهاند.
در انگلستان نوشیدنی ای به نام جرکوم از آلو تهیه میشود که طرفداران خاص خود را دارد.
-
خانواده هلو
در تعریف و دستهبندی علمی هلو، انواع شلیل، شبرنگ و شفتالو نیز جای دارد. گفته میشود که این میوه، یکی از میوههای محبوب مردم جهان است. هلو سرشار از ویتامینها و مواد معدنی فراوان ازجمله ویتامین B، پتاسیم و آهن است. طبق آمار و ارقام موجود، در سال 2019 کشورهای چین، اسپانیا، ایتالیا، یونان و ترکیه به ترتیب بیشترین میزان تولید انواع هلو در جهان را داشتهاند. گفتنی است ایران در سال 2019، رتبه هفتم تولید انواع هلو در جهان را به خود اختصاص داده است.
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
صادرکننده و واردکننده برتر انواع هلو در جهان به تفکیک در جداول زیر آمدهاند:
اسپانیا با 44.38 درصد بیشترین میزان صادرات انواع هلو در جهان را به خود اختصاص داده است. بیشترین صادرات از اسپانیا به آلمان است.
آلمان با 17.67 درصد، بیشترین واردات انواع هلو را داشته که بیشترین این واردات از اسپانیا و ایتالیا بوده است.
بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی نهادهایی چون گمرک جمهوری اسلامی ایران و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و بازرگانی تهران، در سال 1399 صادرات انواع هلو بالغبر 68 میلیون دلار تخمین زدهشده است. بیشترین صادرات به لحاظ ارزش دلاری به روسیه، عراق، ارمنستان و امارات متحده بوده است. در آمارهای جهانیِ مرتبط با سال 2019، ایران به لحاظ صادرات انواع هلو در جایگاه 24 قرار داشت.
-
هندوانه
هندوانه که از دسته صیفیجات است، هزاران سال است که توسط بشر کشت میشود. طبق برخی شواهد تاریخی مصریان نخستین کسانی بودند که این محصول را تولید کردند. بیش از 90 درصد از حجم هندوانه را آب تشکیل میدهد.
صادرات هندوانه به دلیل حجم بالای آب موجود در آن، بیشتر به صادرات آب شباهت دارد.
در سال 2019 میلادی، کشورهای چین، ترکیه، هند، برزیل و الجزایر جزء 5 کشور نخست در تولید هندوانه بودند. گفتنی است که ایران پس از الجزایر، رتبه ششم در تولید هندوانه را به خود اختصاص داد.
در ادامه 5 کشور صادرکننده و واردکننده برتر هندوانه در دو جدول مجزا، معرفیشدهاند:
اسپانیا 27.43 درصد از کل صادرات هندوانه در جهان را در اختیار دارد. بیشتر این صادرات به آلمان و سپس فرانسه بوده است.
آلمان 21.17 درصد از کل سهم واردات هندوانه رادار است. بیشترین واردات این کشور از اسپانیا، ایتالیا و هلند بوده است.
طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال 1399، ارزش دلاری صادرات هندوانه بالغبر ۱۵۶ میلیون دلار بوده است بیشترین صادرات به کشورهای عراق، امارت متحده، عمان، افغانستان، روسیه و ترکیه بوده است.
هندوانه به دلیل ویژگیهایی که دارد، از جمله فساد پذیری کمتر نسبت به دیگر میوههای تابستانی، بیشتر مورد استقبال صادرکنندگان قرارگرفته است. هرچند صادرات هندوانه ارزآوری نسبتاً خوبی دارد، اما مشکلات جبرانناپذیری را برای اکوسیستم ایران به همراه دارد.
به دلیل آنکه هندوانه ازجمله صیفیجات بهشدت آب بر است، کشت آن در مناطق خشک و نیمهخشک ایران ممنوع اعلامشده است. برای برداشت یک هندوانه ۳.۵ کیلویی حدوداً یک مترمکعب آب موردنیاز است.
نکات برای صادرات میوههای تابستانی
- دربسته بندی میوهها، علاوه بر خلاقیت میبایست به سلیقه مشتریان و نیازهای بازار هدف توجه نمود. دقت به نحوه بستهبندی محصول برای حفاظت از آن تا رسیدن به کشور مقصد از دیگر نکات مهم است. پیشنهاد ما مطالعه مقاله «بستهبندی صادراتی» است.
- رعایت کالیبر میوههای صادراتی (سایز میوه) و سورتینگ محصولات برای صادرات بسیار حائز اهمیت است و بسیاری از کشورها به کیفیت محصول و نوع بستهبندی آن بسیار اهمیت میدهند.
- به دلیل فسادپذیری بالای میوههای تابستانی، صادرات این میوه ها به کشورهای بافاصله جغرافیایی کمتر پیشنهاد میشود.
- توجه به استانداردهای ایمنی مربوط به محصولات کشاورزی ( اعم از نوع کود و سم مورداستفاده) ضامن موفقیت صادرات میوههای تابستانی خواهد بود.
- درج کامل و دقیق مشخصات میوه روی بستهبندیها از دیگر نکات حائز اهمیت در امر صادرات است.
در مقاله میوه های استوایی، با انواع میوه های گرمسیری ایران بیشتر آشنا شوید.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “
[…] این راستا، شما راه به مطالعه مقاله صادرات میوه های تابستانی دعوت می […]
Comments are closed.