تجارت در بازارهای خارجی همواره از حساسیت های ویژه ای برخوردار است؛که عدم توجه به این حساسیت ها، هدر رفت سرمایه های مالی و انسانی را در پی خواهد داشت. صادرات نیز مانند هر فعالیت تجاری نیازمند آینده نگری، برنامه ریزی، آشنایی با روش های علمی و جلب اعتماد خریداران خارجی است. در این مقاله به بررسی کلیات نحوه صادرات به روسیه خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب مقاله
معرفی روسیه
روسیه پهناورترین کشور دنیا در شمال اوراسیا است. روسیه با بیش از 17 میلیون کیومتر مربع در شمال آسیا و شرق اروپا قرار دارد. جمعیت این کشور بالغ بر 146 میلیون نفر است و این مهم، این کشور را به یک مبداء صادراتی مناسب برای بسیاری از کشورهای جهان مبدل نموده است.
روسیه در تولید گندم، جو، تخم آفتابگردان و مشتقات آن و همچنین روغن نباتی در گروه بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان جهان به شمار می رود. بخش قابل توجهی از مساحت روسیه در مناطق سردسیر سیبری قرار گرفته که عملا غیرقابل سکونت و کشاورزی است. از این رو واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به این کشور به ویژگی خاص بازار روسیه مبدل شده است.
جایگاه روسیه در تجارت جهانی
طبق آمارهای موجود، روسیه یازدهمین اقتصاد جهانی از نظر شاخص تولید ناخالص داخلی است. همچنین این کشور رتبه ششم اقتصاد جهان را با درآمد سرانه 29 هزار و 32 دلار از نظر قدرت برابری خرید داراست.
میزان صادرات روسیه در سال 2019 بالغ بر 407 میلیارد دلار و میزان واردات به این کشور مبلغی حدود 238 میلیارد دلار بوده که حاکی از تراز تجاری مثبت (مازاد تجاری) این کشور است. بیشترین ارقام صادراتی روسیه در دسته محصولات کشاورزی، دامی و غذایی در سال 2019 با کد کالای (HS4) در جدول زیر آمده است.
میزان واردات روسیه در دسته محصولات کشاورزی، دامی و غذایی در سال 2019 در جدول زیر آمده است:
بزرگترین بازارهای صادراتی و وارداتی روسیه بین سالهای 2018 تا 2019 به تفکیک در جدول زید آمده است.
روابط تجاری ایران و روسیه
روابط ایران و روسیه، یکی از پرفرازونشیب ترین روابط سیاسی است. هرچند این روابط در دهههای اخیر به موفقیتهایی دستیافته و در شرایط به نسبت مطلوبی قرار دارد. از سوی دیگر، روسیه یکی از کشورهای اصلی عضو اتحادیه اوراسیا است و همین مسئله موجب تسهیل تجارت بازرگانان ایرانی با این کشور شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مطالعه مقاله تجارت با اتحادیه اوراسیا را به شما پیشنهاد میکنیم.
از سوی دیگر، روابط سیاسی استراتژیک و پایدار میان ایران و روسیه موجب شده تا تجارت و صادرات به این کشور از پشتوانه سیاسی مناسبی برخوردار باشد.
طبق آمارهای اعلامشده توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، میزان صادرات ایران به روسیه در سال 1399، رقمی حدود 502 میلیون دلار بوده است. همچنین میزان واردات از روسیه در مدت مشابه، 1.03 میلیارد دلار گزارششده است.
برخی از بیشترین کالاهای صادراتی ایران به روسیه عبارتاند از:
- انواع میوه –7 درصد
- آجیل و خشکبار –1 درصد
- انواع سبزیها – 8 درصد
- خیار- 6.71 درصد
- شیر- 6 درصد
- گوجهفرنگی- 5.92 درصد
- انگور- 5.64 درصد
همچنین برخی از بیشترین کالاهای وارداتی از روسیه به ایران به شرح زیر است:
- روغن گیاهی –2 درصد
- ذرت –4 درصد
- جو –8 درصد
- چوب اره شده –03 درصد
- گوشت گوسفند و بز –46 درصد
صادرات به روسیه
بازار روسیه همواره موردتوجه تجار ایرانی بوده است؛ اما این بازار به دلیل پیچیدگیهایی چون نیاز به حضور فیزیکی، هزینه بالا و نبود اطلاعات دقیق با مشکلاتی همراه است. درزمینه صادرات به روسیه برقراری ارتباط با تجار روس بهآسانی میسر نیست. معمولاً شرکتهای روس بهسختی به درخواستهای طرف خارجی پاسخ میدهند. بهطورکلی ترجیح اولیه روسها به انجام مبادلات تجاری با شرکتهای وارداتی روس است. در حال حاضر حدود 12 درصد شرکتهای تجاری در روسیه اجازه واردات دارند. این بدان معنا است که اگر کالای شما در روسیه انبار نشده و بهصورت محلی (DDP) به مشتریان عرضه نگردد، بازار فروش قابل توجهی از دست خواهد رفت.
اولویت اول روس ها، انجام مبادلات تجاری با شرکت های وارداتی روس است.
از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که روسیه قوانین سختگیرانه بسیاری در زمینه واردات محصولات کشاورزی و غذایی دارد. برخی از نکات قابلتوجه برای صادرات محصولات کشاورزی و غذایی به شرح زیر هستند:
- گزینش مسیر مناسب برای ارسال محصولات
- توجه به استانداردهای بستهبندی صادراتی
- دقت به شرایط زمانی در انتخاب محصول صادراتی
- استفاده از وسایل حملونقل مناسب برای ارسال محموله
- مشاهده و تحلیل رفتار رقبا در بازار
- تعیین حاشیه سود با توجه به سطح بالای رقابت در بازار روسیه
- درج اطلاعات محصولات به زبان روسی و انگلیسی
- پرهیز از ارسال محصولات نامرغوب با درجه 2
- استفاده از مشاوران تجاری برای صادرات به روسیه
طبق رایزنیهای صورت گرفته میان مسئولان تجاری دو کشور، قرار است بهزودی مسیرهای تجاری میان ایران و روسیه، دریا محور شود. علت این تصمیم وجود مشکلات در مرزهای زمینی عنوانشده است. در حال حاضر طرح خط کانتینری در دریای خزر به اجرا درآمده است. در این خط حداقل 5 هزار کانتینر یخچالی موردنیاز است تا کانتینرها کالاها را تا روسیه حمل کرده و پسازآن به ایران بازگردند.
تسهیلات برای صادرات به روسیه
جهت استفاده از تسهیلاتِ صادرات به روسیه، برخی شرایط تعیینشده که در صورت آگاهی از این شرایط میتوان، شرایط صادراتی مطلوبی را تجربه نمود. طبق رایزنیهای انجامشده میان ایران و روسیه برخی تسهیلات بانکی برای تجار ایرانی جهت انجام صادرات به روسیه در نظر گرفتهشده است. بر این اساس، بانک توسعه صادرات ایران، دو قرارداد با بانک مالی روسیه (RFC)منعقد نموده و حدود 10 میلیون یورو برای این تسهیلات در نظر گرفتهشده است . طبق این قرارداد، پس از تائید اسناد توسط بانک توسعه صادرات، بانک مالی روسیه اقدام به واریز وجه اسناد در حساب این بانک نزد «میربیزنس بانک مسکو» به نفع صادرکننده ایرانی مینماید. مراحل استفاده از تسهیلات بدین شرح است:
- انعقاد قرارداد تجاری بین صادرکننده ایرانی و خریدار روس
- ارائه نسخهای از قرارداد تجاری از سوی خریدار به بانک RFC بهمنظور اعتبار سنجی
- ارائه درخواست بانک روسیه به بانک توسعه صادرات جهت تائید قرارداد از سوی بانک توسعه صادرات ایران
- اعلام قبولی بانک توسعه صادرات ایران بهمنظور گشایش اعتبار اسنادی از سوی بانک RFC به نفع صادرکننده ایرانی
- ارائه اسناد حمل توسط صادرکننده ایرانی به بانک توسعه صادرات ایران جهت ارسال به بانک RFC بهمنظور معامله اسناد
- معامله اسناد توسط بانک روسی و پرداخت وجه
- واریز مبلغ اسناد بهحساب ارزی صادرکننده
آشنایی با تعرفه ترجیحی میان ایران و اتحادیه اوراسیا
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
روشهای تجارت در بازار روسیه
بهصورت کلی سه روش برای حضور در بازار روسیه وجود دارد که ادامه بهطور مختصر به آنها اشاره میکنیم.
-
مکاتبه از راه دور
این روش بیشتر برای تجاری مناسب است که ورود به بازار روسیه برای آنان از اهمیت چندانی برخوردار نیست. این روش به نسبت ریسک پایینی که دارد، از شانس موفقیت کمتری نیز برخوردار است. از مهمترین موارد قابلتأمل در این روش آن است که مکاتبه انگلیسی با اکثر شرکتهای روس عملاً بیفایده است.
-
حضور باواسطه در روسیه
این روش مناسب افرادی است که فعالیت تجاری در بازار روسیه برایشان دارای اهمیت است. حضور باواسطه در روسیه از ریسک متوسط و درصد شانس متوسط برخوردار است. از مزایای این روش میتوان به این موارد اشاره نمود:
- مذاکره با مشتریان به زبان و فرهنگ تجاری خودشان
- کسب شناخت نزدیک به واقعیت از بازار صادرات به روسیه
- جلب اعتماد مشتریان به دلیل حضور یک نماینده در روسیه
در این روش باید این نکته را مدنظر داشته باشید که اگر نماینده تجاری شما در روسیه به هر دلیلی کمکاری نماید، در این میان متضرر صد در صد شما خواهید بود.
-
حضور مستقیم در روسیه
این روش به تجاری پیشنهاد میشود که تصمیم قطعی خود برای حضور در بازار روسیه را اتخاذ کردهاند. در حضور مستقیم، همانقدر که ریسک فعالیت بالا است، شانس موفقیت نیز بالا است. مهمترین مزیت این روش را میتوان «شناخت دستاول از بازار و مشتریان» عنوان نمود. مجموعه معایب این روش را چنین میتوان برشمرد:
- نیاز به حضور و سرکشی مستمر در بازار روسیه
- هزینهبر بودن مسافرت و اقامت پیدرپی
- ضعف در آشنایی به زبان و فرهنگ تجاری روسیه
- نیاز به مترجم خبره در حوزه بازرگانی
بهطورکلی، روسیه بازاری مناسب اما با شرایط خاص است. برای موفقیت در این بازار، مشاوره با متخصصان آشنا به این بازار را به شما توصیه میکنیم.
چالش های ورود به بازار روسیه
تا اینجا به برخی دشواری های صادرات به روسیه اشاره کردیم. در این بخش به دیگر چالش های ورود به بازار روسیه اشاره می کنیم:
- وجود تعرفه و عوارض گمرکی بالا برای برخی از اقلام صادراتی از مبدا ایران
- نبود پروتکل مشترک میان گمرک ایران و روسیه
- عدم تبعیت گمرک آستاراخان از قوانین بین المللی
- سختگیری روسیه در خصوص استاندارد کالاهای ایرانی
- کمبود شرکت های توانمند صادراتی در محصولات کشاورزی
- عدم تولید متناسب با نیازهای بازارهای صادراتی
- نبود زیرساخت ها و تجهیزات مناسب برای حمل و نقل محصولات کشاورزی و غذایی
- عدم بیمه محصولات کشاورزی ارسالی به روسیه توسط روسیه
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
افراد و نهادهای مرتبط
- رایزن بازرگانی ایران در روسیه
ایرج زارعی
تلفن : 79459172442-007
نمابر : 79459163732-007
تلفن همراه: 0079151987992
ایمیل:russia@tpo.ir
نشانی اینترنتی:https://russia.tpo.ir/
نشانی پستی: مسکو، بلوار پاکروفسکی، شماره 7، کد پستی 115127
سایت اتاق بازرگانی ایران و روسیه
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “