یکی از کشورهای منطقه قفقاز است که از زمان اعلام استقلال در سال 1918 روابط خوبی با ایران داشته است. پس از فروپاشی شوروی در سال 1991، ایران یکی از اولین کشورهایی بود که جدایی و استقلال گرجستان را به رسمیت شناخت. از همان زمان همکاریهای منطقهای و بسط و تعمیق مناسبات فیمابین در دستور کار دو کشور قرار گرفت. بازارهای داخلی گرجستان فرصت مناسبی برای تجار و بازرگانان ایرانی برای صادرات به گرجستان است. در این نوشتار نگاهی اجمالی به روابط ایران و گرجستان و صادرات به این کشور میاندازیم.
فهرست مطالب مقاله
درباره گرجستان
گرجستان، در منطقه قفقاز و در بستر دریای سیاه قرارگرفته است. همسایگان زمینی این کشور روسیه، ترکیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان هستند. گرجستان به لحاظ موقعیت جغرافیای خود، منطقهای استراتژیک محسوب میشود. این کشور با قرارگیری در تقاطع جاده تاریخی ابریشم ، ارتباط با دریای سیاه، تنگه بسفر و تنگه جبلالطارق با کل جهان در ارتباط است.
گرجستان در حال حاضر عضو سازمان ملل متحد، شورای اروپا، سازمان تجارت جهانی و سازمان همکاری اقتصادی دریاِ سیاه است. این کشور عضو ناظر در اتحادیه اروپا و ناتو است و ازاینرو قوانین گرجستان تا حدودی مانند قوانین اتحادیه اروپا است.
“سندبادسل ، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده ، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”
نگاهی به صادرات به گرجستان و روابط تجاری ایران با این کشور
گرجستان واسطه انتقال کالاهای ایرانی به کشورهای اروپای شمالی است و ازاینرو شماری از ایرانیان منطقه آزاد گرجستان را بهعنوان جایگاه کسبوکار خود انتخاب کردهاند. اما آمار منتشرشده توسط بانک جهانی، نشان میدهد که روابط تجاری میان ایران و گرجستان کمتر از 2 درصد است و این سهم بسیار ناچیزی از تجارت جهانی این کشور است. طبق این آمار برخی از بیشترین اقلام صادراتی ایران به گرجستان عبارتاند از:
- کالاهای واسطهای
- فلزات
- سنگ و شیشه
- کالاهای مصرفی
- سوخت

به گزارش بانک جهانی در سال 2019 واردات گرجستان از ترکیه حدود 17 درصد از کل واردات این کشور را به خود اختصاص داده است.
5 همکار اصلی تجاری گرجستان ( درزمینه صادرات به گرجستان)، ترکیه، روسیه، چین، آمریکا و آذربایجان هستند.
به گفته خانم سیده فاطمه مقیمی، رئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان، فقدان شعب بانکهای ایرانی در گرجستان یکی از موانع اصلی در افزایش روابط تجاری ایران و گرجستان است. در شرایط کنونی فعالان تجاری گرجستان از کالاهای ایرانی استقبال میکنند و از طرفی فعالان اقتصادی ایران نیز مایل به صادرات کالاهایی چون میوه و مصالح ساختمانی به این کشور هستند. در حال حاضر به دلیل چالشهای انتقال پول میان ایران و گرجستان، مشکلات عدیدهای در حوزه مبادلات تجاری وجود دارد.
اگر به صادرات فکر می کنید، مطالعه مقاله اقلام صادراتی به کشورهای مختلف را به شما پیشنهاد می کنیم.
بررسی وضعیت تجاری میان ایران و گرجستان از سال 1380 تاکنون حاکی از آن است که فعالان بخش خصوصی دو کشور درزمینه صادرات کالا، خدمات فنی و مهندسی و طرحهای بزرگ عمرانی تمایل و توانایی همکاری و مشارکت رادارند.
اگر قصد صادرات به گرجستان را دارید بهتر است در مناطق آزاد این کشور شرکت ثبت کنید. این اقدام میتواند علیرغم کاهش هزینهها، پروسه صادرات و واردات را نیز تسهیل نماید.
گفتنی است بر اساس آمار اعلامشده توسط اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران، میزان صادرات ایران به گرجستان در سال 1399 جمعاً به وزن 119841299 کیلوگرم و به ارزش دلاری بالغبر 44 میلیون و 649 هزار دلار آمریکا بوده است. بیشترین صادرات از گمرک تبریز بوده که شامل اقلامی چون میلههای آهنی یا فولادی، کفش، شیشه فلوت، پروفیل میشود.
از سوی دیگر سازمان توسعه تجارت ایران، میزان صادرات به گرجستان از ابتدای سال 1400 تاکنون را بالغبر 15 میلیون و 703 هزار دلار و به وزن بیش از 51 تن عنوان کرده است.
صادرات به گرجستان و قوانین گمرکی این کشور
همچون تمام کشورهای جهان، ورود هر کالایی به گرجستان مشمول پرداخت تعرفه گمرکی و مالیات میشود. مطابق ماده 195 از بخش 8 قانون مالیات گمرک گرجستان، کالاهایِ وارداتی مشمول تعرفه به هر شخصی که کالا را از خارج به داخل گرجستان و نقاط گمرکی وارد میکند، اطلاق میشود. تعرفه گمرکی کالاهای وارداتی نیز بر اساس ارزش آن محاسبه و اخذ میگردد. گفتنی است به دلیل سیاست گرجستان مبنی بر حمایت از صادرات، صادرات کالا از گرجستان به سایر کشورهای جهان مشمول در گمرک مبداء تعرفههای گمرکی نمیشود.
مطالعه قوانین گمرکی گرجستان را به شما پیشنهاد میکنیم. ( به زبان انگلیسی)
کالاهای وارداتی به گرجستان بنا بر ماده 197، مشمول دودسته تعرفه اصلی 5 و 12 درصدی میشوند. شایانذکر است موارد ویژهای نیز برای تعرفه صفر در نظر گرفتهشده که در ادامه مختصراً به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
کالاهای با تعرفه گمرکی 5 درصد عبارتاند از:
- پنیر
- مواد آرایشی
- عطر
- صابون
- موم
- تانکرهایی با ظرفیت بیش از 300 لیتر
- لوازمالتحریر
- دستکش
- مجسمههای تزئینی
- مس
- کابلهای کواکسیال
- الکل
- پلیمر
- ورقهای پلاستیکی
- فیلم و نوارهای صوتی
- درب و پنجره فلزی و غیرفلزی
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
لیست برخی از اقلام با تعرفه گمرکی 12 درصد عبارتاند از:
- طیور زنده
- گوشت یخزده و تازه
- محصولات لبنی ( شیر و خامه و ..)
- انواع تخممرغ
- آبمعدنی
- عسل طبیعی
- زعفران
- انواع صیفیجات و سبزی ها
- قارچ خوراکی
- انواع مرکبات و میوه ها
- کشمش
- آبمیوه غیر الکی
- انواع مغزها (خشکبار)
- چای
- آرد سیبزمینی
- انواع حبوبات
- میوه های خشک
- شکر
- انواع کنسرو
- تنباکو و محصولات آن
- انواع مربا
برخی موارد معاف از پرداخت تعرفههای گمرکی در ذیل آمده است:
- محمولههایی که در زمان بروز حوادث غیرمترقبه بهعنوان کمکهای بشردوستانه و بینالمللی وارد گرجستان میشود.
- کالایی که از طرف شخص حقیقی وارد می شود. (مصارف شخصی)
- اقلامی که برای مصارف پزشکی ازجمله نوارهای فیلم و سرنگهای انسولین برای بیماران دیابتی وارد میشوند.
- وسایل نقلیه و مصالح مخصوص صنایع نفت و گاز که در قانون نفت و گاز تعریفشده است.
گفتنی است برخی کالاهای وارداتی به گرجستان، نیازمند به اخذ گواهی بهداشت گیاهان و حیوانات از سازمانهای بهداشت کشور مبدأ و قرنطینه مرزی در گمرک گرجستان هستند. ازجمله:
- دام و طیور زنده
- گوشت و محصولات گوشتی
- شیلات و محصولات آبزی
- محصولات لبنی
- محصولات با ترکیبات حیوانی
- غلات برای مصرف نانوایی
- بذر میوه و گیاهان روغنی
- محصولات مختلف غذایی
- محصولات دارویی
توصیه میکنیم قبل از اقدام به صادرات به گرجستان، شرایط صادرات محصولات موردنظر خود به این کشور را بهدقت بررسی نموده و مجوزهای لازم را پیگیری و اخذ نمایید.
مجوزهای لازم برای ترخیص کالا در گرجستان
صادرات و واردات به گرجستان منوط به دریافت مجوزهایی است. بر اساس نوع کالا ممکن است به مجوزهای وزارت توسعه اقتصادی و یا آژانس ملی بهداشت مواد غذایی گرجستان نیاز باشد. نکته قابلتوجه آنکه مجوزهای صادرشده در کشورهای خارجی مشمول موافقتهای بینالمللی دوجانبه است.
گفتنی است کالاهای وارداتی شامل «گروه پرخطر» بهغیراز گواهی بهداشت کشور مبدأ، نیاز به اخذ مجوز ورود به خاک گرجستان از سوی آژانس ملی بهداشت مواد غذایی این کشور رادارند. واردکنندگان بایستی قبل از ورود کالا به مرز گرجستان به آژانس بهداشت مواد غذایی گرجستان مراجعه نموده و ضمن اظهار نوع کالا، مجوز ورود را اخذ نمایند.
کالاهای وارداتی دارای مجوز و لیسانس بهداشت (گیاهی و حیوانی) موردپذیرش اتحادیه اروپا، ایالاتمتحده آمریکا و استرالیا، نیاز به اخذ مجوز ورود از سوی آژانس ملی بهداشت مواد غذایی گرجستان را ندارند.
“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!! “