فرایند تدوین استراتژی

مسئولیت اجتماعی شرکتی چیست؟

توسط

مسئولیت اجتماعی شرکتی مجموعه ای از وظایف و تعهداتی است که شرکت ها بایستی در راستای مراقبت، حفظ و کمک به جامعه ای که در آن فعالیت می کنند، انجام بدهند.

پس در واقع مسئولیت اجتماعی شرکتی بعد اخلاقی در کسب و کار است که به نقش شرکت ها در اجتماع مربوط می شود. شرکت در برابر انسان ها و محیطی که در آن فعالیت می کند و مجموعا در برابر جامعه مسئولیت هایی دارد. این مسئولیت ها مربوط به جستار های اخلاقی است و از موضوع اقتصادی و مالی فراتر رفته است.پس شرکت ها در برابر اجتماع و محیطی که در آن فعالیت می کنند مسئولیت هایی دارند که در ادامه این مقاله به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.

سندبادسل، بازاربزرگ عمده فروشی کالا با تنوعی بالا از محصولات به قیمت عمده، مرجع خرید تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی و مرجع محصولات عمده ایرانی”

مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکتی

 مسئولیت اجتماعی شرکتی به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که به پیش رفتن منفعت و سود اجتماعی کمک می کند و این فعالیت ها فراتر از منافع و سود سازمان و شرکت است. در دهه های اخیر سازمان و شرکت ها بیشتر موظف به اعمال رفتار مسئولانه در قبال جامعه شدند. همچنین در دهه های اخیر با گسترش بیشتر اثر گذاری آن ها بر محور تشکیل دهنده جامعه، اقتصاد و محیط زیست شدت بیشتری گرفت. تا جایی که موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی مطرح شد و مورد مطالعه قرار گرفته شده است.

مسئولیت اجتماعی شرکتی که مخفف لاتین آن برابر است با CSR  که در با توجه به تعریف ساده آن می توان چنین گفت که تمامی سازمان ها در مقابل جامعه ای که در آن مشغول فعالیت هستند مسئول هستند. این مسئولیت به این دلیل بر عهده سازمان ها می باشد که از منابع طبیعی و انسانی و اقتصادی آن استفاده می نماید. پس در موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی سازمان ها نمی توانند فقط نسب به سهامداران خود در قبال سود دهی مسئولیت داشته باشند. بلکه بایستی در قبال تمام افراد ذی نفع مسئولیت خود را نشان دهند.

در تمامی کسب و کارها شرکت های فعال باید تمامی مسئولیت های خود را بر عهده داشته باشند. حتی شرکت هایی که برای تولید کسب و کار ایجاد شده اند باید صد در صد مسئولیت های خود را بر عهده داشته باشند. مسئولیت اجتماعی شرکتی یا بر عهده اشخاص حقیق در شرکت های مدنی و کسب و کار های کوچک و یا بر عهده اشخاص حقوقی و یا هیئت مدیره در شرکت های تجاری و بزرگ است. تعهدات و مسئولیت های اجتماعی شرکت ها بر چهار جنبه زیست محیطی، سرمایه انسانی و اخلاقی تقسیم خواهد شد. در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

“رایگان و بدون کارمزد، از یک کلیو تا یک کشتی از محصولات غذایی،آرایشی بهداشتی و صنایع دستی رو در سایت سندبادسل بفروش. کافیه فقط ثبت نام کنی!!!!  “

چارچوب هایی برای مدیریت مسئولیت اجتماعی شرکتی

 مشاوران مدیریت چارچوب و قوانین زیادی را برای مدیریت مسئولیت اجتماعی شرکتی در شرکت ها پیشنهاد کرده اند. این چهار چوب ها به شرکت ها در تصمیم و تفکر درباره مسئولیت پذیری خود شرکت و تدوین استراتژی بر مبنای آن کمک خواهد کرد.

همچنین چارچوب ها به شرکت ها و سازمان های مختلف در مدیریت سیستم های سازمانی و منابع آنها کمک خواهند کرد تا به نحو سازگاری و پیوسته سیاست های مسئولیت اجتماعی شرکتی خود را اجرا کنند.

چارچوب های مدیریت مسئولیت پذیری اجتماعی در اطلاع رسانی درباره اقدامات و نتایج مسئولیت اجتماعی شرکتی به مشتریان و سهامداران و عموم مردم کمک می کنند.

برخی از چارچوب ها در تبیین این مسئولیت ها تاثیر گذار است. هر یک از این چهارچوب ها مثلا هرم مسئولیت اجتماعی شرکتی تاثیر شکل دهنده ای در مسئولیت های اجتماعی دارد.

رویکرد ذینفعان نیز برای استراتژی های کسب و کار طراحی شده است. مدل سه رکن نیز راهی برای یکپارچه شدن مسئولیت های اجتماعی، محیط زیست و اقتصادی پیشنهاد شده است. در نهایت رویکرد ارزش مشترک نیز به موارد کسب و کاری مسئولیت اجتماعی شرکتی تاکید دارد.

تاریخچه پیدایش موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی

شاید برای شما تاریخچه پیدایش مسئولیت اجتماعی شرکتی مهم و جالب باشد. در اواسط قرن بیستم در آمریکا مطرح شد و در محافل علمی و اقتصادی و سیاسی بسیار مورد توجه قرار گرفته شد.

با پیچیده تر شدن کسب و کار و تقاضای پاسخگویی شفاف در کسب و کار به یک چالش تبدیل شده است. مدل های اولیه این مفهوم در دهه 1960 مطرح شد که مسئولیت های اجتماعی شرکت ها را به مسئولیت های اقتصادی آنان مرتبط دانست.

برای اولین بار در دهه بیست میلادی مطرح شد که تا دهه 1950 به صورت جدی مورد استقبال قرار گرفته نشد. سازمان بین المللی مانند سازمان ملل متحد و بانک جهانی، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه به پژوهش و ترویج این مسئولیت ها پرداختند و دستورالعمل های دایمی کاری را نیز به وجود آوردند.

بهینه سازی سرویس های ادواری خودروهای میتسوبیشی

مسئولیت اجتماعی شرکتی در جنبه زیست محیطی

شاید مهم ترین مسئولیت اجتماعی شرکتی مربوط به مسئولیت اجتماعی محیطی و حفظ محیط زیست باشد. مهم ترین موضوعی که در دهه های اخیر به معضلی بزرگ برای تمام دنیا تبدیل شده است. لذا موضوع محیط زیست یکی از جنبه های مسئولیت اجتماعی شرکتی است.

در این نوع از مسئولیت اجتماعی شرکت ها در فعالیت های غیر اقتصادی بر روی حفظ محیط زیست تمرکز خواهند کرد. مثلا ممکن است شرکت ها و سازمان اعلام نمایند که از برخی از گاز های مخرب استفاده نخواهند کرد. یا اینکه اعلام نمایند که در ساخت محصولات خود از مواد موافق با محیط زیست استفاده می شود.

یا اینکه با شرکت هایی که در حفظ منابع و محیط زیست هستند همکاری های لازم را انجام می دهند. بدهی است که مسئولیت های اجتماعی شرکت ها متنوع است اما مسئله حفظ محیط زیست جنبه ای از این مسئولیت ها می باشد که به نوعی تمامی شرکت ها خود را در قبال آن مسئول می دانند.

مسئولیت اجتماعی شرکتی در جنبه اخلاقی

یکی دیگر از سطوح و جنبه های مختلف مسئولیت اجتماعی شرکتی،مسئولیت اخلاقی است. مسئولیت های اخلاقی شامل پرداخت درآمد به کارمندان است.

این مهم از طریق فراهم کردن فرصت برای بیکاران، درآمد بیشتر از طریق پاداش ها و یا اجتناب از فعالیت های اقتصادی با سازمان هایی که دارای سابقه و شهرت منفی هستند.

برخی از شرکت ها در موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی اذعان دارند که تنها به کسب سود بیشتر توجه ندارند بلکه تمایل به حل مشکلاتی دارند که کمتر به آنها کمتر پرداخته شده است.

مزایای بکارگیری مسئولیت اجتماعی شرکتی

بنگاه و کمیسیون های شرکتی مسئولیت اجتماعی شرکتی را بر دو نوع مسئولیت های محلی و مسئولیت های جهانی تقسیم می شود.

منظور از مسئولیت های اجتماعی محلی محرک های محلی است که این مسئولیت ها را بر شرکت ها واگذار می نماید. جریانات و شرایط های داخلی همان محرک های داخلی و محلی است که موجب مطرح شدن مسئولیت اجتماعی شرکتی است. اما در مقابل محرک های جهانی نیز شرایط و جریانات که شامل استاندارد سازی جهانی یا دسترسی به بازار و مشوق های سرمایه گذاری می باشد. اما مزایای مسئولیت اجتماعی شرکتی به قرار زیر است:

  • بهبود تصویر برند تجاری و کسب و کارها در نظر عموم و مشتریان
  • افزایش اثر بخشی و کارایی کارکنان از راه ایجاد حس تعلق
  • افزایش شفافیت در پاسخگویی
  • کاهش اثرات منفی محیط زیستی و اجتماعی کسب و کار ها و حرکت به سوی ایجاد ارزش های مشترک با خلق ارزش های اجتماعی و اقتصادی
  • کاهش هزینه های ناشی از کنترل
  • کاهش ریسک و افزایش رتبه و اعتبار در سطوح جهانی و بین المللی
  • ایجاد مزایای رقابتی و بهبود سطح افزایش سهم بازار و رقابت پذیری شرکت ها

مفهوم شرکت مداری به شرکت گرایی در مسئولیت اجتماعی شرکتی

می دانیم که مسئولیت اجتماعی شرکتی به جزئی اصلی در میان کسب و کار ها و برنامه های اصلی رهبران شرکت ها تبدیل می شود و بیشتر توجه جوامع را جلب می نماید.

با اینکه در اصل مسئولیت اجتماعی شرکتی درباره این است که کسب و کار ها برای خود تصمیم بگیرند که مسئولیت های آنان چیست و چگونه باید آن را دنبال نمود.

که این مفهوم به دغدغه ای فراگیر تبدیل شده است که در آن جامعه مدنی و دولت به اطمینان و تشخیص از مسئولیت پذیری کسب و کار ها مشغول شده اند.

در قرن جدید مسئولیت اجتماعی شرکتی بیشتر شرکت گرایی است تا شرکت مداری و منعکس کننده سه تحول عمده شده است. موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی از فعالیت های خود فراتر رفته است. شرکت ها به ارزیابی های خارجی درباره اینکه مسئولیت هایشان بایستی شامل مواردی باشد واکنش نشان می دهند.

برای کسب معیار شایستگی برای پیوستن به یک ساختار و جستار مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی یا رتبه بندی و قرار گرفتن در استاندارد های جهانی باشد.

شرکت ها نیز مشتاقند که از نزدیک با سازمان های جامعه مدنی کار کنند تا رابطه های خود را با خیریه ها و جامعه بهتر نمایند. شرکت ها بیشتر به این پی خواهند برد که اثرات فعالیت های اجتماعی آنان و پذیرش جامعه تاثیر گذار و مهم است. تمامی دولت های مختلف با اصول و رویکرد های متفاوت چه لیبرال یا سوسیالیست و یا سوسیال دمکرات اصول و قوانین را در خصوص مسئولیت اجتماعی شرکتی ارائه داده اند.

charisma

یکپارچگی مسئولیت اجتماعی شرکتی در شرکت ها

عمده انتقاداتی که در خصوص مسئولیت اجتماعی شرکتی وارد شده است این می باشد که به جای اینکه در نحوه هدایت کسب و کار شرکت در بین تمامی کارکنان تبدیل شود به سادگی به یک بخش از سازمان با نیت های خیرانه واگذار می شود. واقعیت های سازمانی شرکت ها بزرگ بیشتر مورد هدف این انتقاد ها می باشد. برخی از شرکت ها با مدیریت یکپارچه و با چشم انداز مسئولیت اجتماعی شرکتی را به نحوی مناسب با وظایف کسب و کار های خود ادغام نموده اند.

به هر حال لازم است تا هر واحد شرکتی نحوه پشتیبانی و اجرای سیاست های مسئولیت اجتماعی شرکتی را در وظایف خود بررسی نمایند. مثلا اگر شرکتی بخواهند اثر سرمایه گذاری CSR را بر عملکردشان را بررسی نمایند لازم تا از یکپارچگی سیستم های حسابرسی سه رکن اصلی خود مطمئن شوند.

عملکرد و اثر مسئولیت اجتماعی شرکتی

شرکت هایی که مسئولیت اجتماعی شرکتی را جدی می گیرند و به این عملکرد اجتماعی خود رضایت کامل دارند. ممکن است این سوال برای برخی از افراد پیش بیاید که آیا سرمایه گذاری در خصوص مسئولیت اجتماعی شرکتی سرمایه گذاری است یا صرف هزینه؟ همچنین اقدامات مسئولیت اجتماعی شرکتی بر محیط زیست و جامعه چه تاثیری دارد و عملکرد آن چگونه است؟

هزینه هایی که برای مسئولیت های اجتماعی صرف شده اند به احتمال زیاد کمک های موثری بر عملکرد شرکت خواهد داشت. این رابطه مثبت به تاثیر پذیری مثبت و شهرت از اقدامات اجتماعی است. کاهش هزینه ها به واسطه فناوری سالم و پاک برای محیط زیست و سهم بازار در کسب و کار ذکر شده است.

“خرید و فروش عمده محصولات صنایع دستی به راحتی چند کلیک ! سندبادسل بزرگترین پلتفرم آنلاین خرید و فروش عمده

 

ممکن است دوست داشته باشید