حاکمیت شرکتی از موضوعات بسیار مهمی است که طی سال های گذشته به شدت مورد توجه شرکت ها قرار گرفته است. در بخشی از روند کار این مسئله جداسازی ها و تفکیک هایی صورت خواهد گرفت که عملا بخش اداره شرکت از بخش مالکیت آن جدا خواهد شد.
با این تفاسیر می توان حاکمیت شرکتی را این گونه بیان کرد که عبارت است از مجموعه ای از ارتباطات و روابط مابین هیئت مدیره و سهامداران یک شرکت. همچنین در این راستا ساختاری را ارائه می دهند که به وسیله آن هدف های مورد نظر شرکت و وسایل و ابزارهای دستیابی به آن هدف ها و اهداف و نظارت بر نحوه عملکرد شرکت مورد نظر تعیین خواهند شد.
“سندبادسل بزرگترین بستر عمده فروشی آنلاین ، سریع ترین راه پیدا کردن تولید کننده ها و تامینکننده های کالاهای عمده فقط تو سندبادسل ممکنه!!”
دلایل به وجود آمدن حاکمیت شرکتی چیست؟
با در نظر گرفتن موضوع پیچیده گی و گسترده بودن معاملات و واحد های کسب و کار و همچنین تخصصی بودن بحث مدیریت و کاهش میزان کنترل سهامداران، بخصوص سهامداران جزء بر عملکرد شرکت ها سبب پیدایش یک سری عملکردها و ارتباطات جدید با نام حاکمیت شرکتی شده است. ایجاد یک پروسه ی سیستماتیک همیشگی و تدریجی در جهت هدایت شرکت ها می باشد که منجر به عملکرد پایدار شرکت خواهد شد. به زبان ساده تر حاکمیت شرکتی سبب مسئولیت پذیری شرکت ها برای ایجاد کسب و کار ها خواهد شد.
مسیر درست در حکمرانی شرکت ها چگونه انجام می شود؟
انجام هر کاری مستلزم طی کردن یک سری مراحل می باشد که بدونه در نظر گرفتن آن ها عملا آن کار انجام نخواهد گرفت و تنها در حد ایده و یا نظر و برنامه خواهد ماند. در این میان حاکمیت شرکتی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و برای انجام مسیر درست و صحیح آن لازم است پروسه ای طی شود که عبارتند از: نظارت، به وجود آوردن انگیزه، فروش و تفویض سهام به وسیله ی سهام داران. لازم به ذکر است که مراحل یاد شده نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در اجرای حاکمیت شرکت ها ایفا می نمایند. در ادامه مطلب به بررسی هر کدام از این مراحل خواهیم پرداخت:
فهرست مطالب مقاله
مسیر درست در حکمرانی شرکت ها چگونه انجام می شود؟
نظارت: در این مرحله سهامداران مسئولیت انتقال برخی از تصمیمات و نظر های شرکت را به هیات مدیره بر عهده خواهند گرفت. به این صورت که افراد در زمان تصمیم گیری جهت انتخاب دوباره اعضای هیات مدیره طی جلسات سالانه آتی عملکردشان مورد بررسی و نظارت قرار خواهند گرفت.
انگیزش: برخی از شرکت ها بیشتر از هر چیز دیگری به مدیران با انگیزه ای نیاز دارند که کسب و درآمد را بیشتر از مالکیت در نظر داشته باشند به همین دلیل است که هیات مدیره مقررات و دستوراتی را به عنوان قوانین پایه و اصلی طرح می نمایند که مدیران اجرایی ملزم به پیروی از آن ها می باشند و طی آن انگیزه هایی اغلب مالی را ایجاد می نمایند.
تفویض: هیات مدیره شرکت ها قادر به انجام تمامی کارهای مربوط به شرکت نخواهند بود به همین دلیل برخی از مسئولیت ها و اختیارات را برای نظارت بر نحوه عملکرد مدیران و همچنین ایجاد انگیزه در دیگران را به افرادی غیر از هیات مدیره منتقل می کنند که به آن تفویض گفته می شود.
فروش سهام: فروش سهام در بحث حاکمیت شرکت ها زمانی اتفاق می افتد که سهامداران یک شرکت در اقدامی که به عنوان آخرین راه چاره انتخاب خواهند کرد برخی از سهام خود را به سازمان ها و افراد دیگر بفروشند. هرچند خریداران به دنبال منفعت خویش می باشند اما وجود و حضور آن ها به نفع سهامداران خواهد بود.
“خرید و فروش عمده آجیل و خشکبار به راحتی چند کلیک ! سندبادسل بزرگترین پلتفرم آنلاین خرید و فروش عمده”
بزرگ ترین دلایل اهمیت حاکمیت شرکتی در حال حاضر
دلایل زیادی برای بهره گیری از فرایند حاکمیت شرکتی وجود دارد که مهمترین آن ها شامل موارد ذیل می باشند:
۱: در جهت آموزش همگانی و بالابردن درک بهتر از قوانین و اصول استفاده از این راه کار ضروری می باشد.
۲: در جهت قدرتمند کردن هیات مدیره و مدیریت استفاده از این راه کار پیشنهاد می شود که این اقتدار را باید در قلمرو مسئولیت خود تعریف کرده به نحوی که در خصوص بیشینه سازی ارزش شرکت در مقابل سهامداران قادر به پاسخگویی باشند.
۳: راه دادن تعداد بیشتری از افراد غیر موظف و مستقل به درون هیات مدیره که دارای سابقه و تجربیات متنوع باشند.
۴: اطمینان حاصل کردن از نبود ضعف مدیریتی به وسیله برنامه ریزی، شناسایی فرصت ها و جانشین پروری و همچنین روبه رو شدن با موانع و تغییر به وسیله ی کسب و کار و در اختیار گرفتن منابع لازم و مناسب.
۵: ایجاد زمینه ای برای پیروی شرکت ها از قوانین و اصول مربوط به حسابداری مورد قبول بین المللی، قوانین ورشکستگی، استاندارد های افشای مالی و افشای تضاد منافع.
۶: بهینه کردن ارتباطات، شفافیت، مسئولیت اجتماعی و عدالت افشاگری با هدف هماهنگ نمودن اهداف اجتماعی و اقتصادی و همچنین ایجاد توازن در اهداف فردی و مشترک انجام خواهد شد.
۷: به منظور دستیابی شرکت ها به یک حکمرانی خوب و کارآمد که در آن سرمایه گذاران بین المللی و محلی با استفاده از ساختارها و قوانین مدیریتی و همچنین اعتبار کسب و کار ها احساس نیاز کنند در چنین مواقعی خود باید دست به کار شده و دستورالعمل هایی سازمانی برای خود طراحی نمایند وآن ها را اجرا کنند.
رمز اثر بخشی حاکمیت شرکتی در چیست؟
رمز اثر بخشی حاکمیت شرکتی هیات مدیره قوی و کارآمد می باشد. سازمان ها و شرکت هایی دارای ضوابط و روابط ضعیف حاکمیتی باشند محکوم به شکست خواهند بود و در مقابل شرکتهایی که دارای یک هیئت مدیره قوی باشند و از ضوابط حاکمیتی مطلوبی برخوردار باشند موفق خواهند شد.
لازم به ذکر است حاکمیت شرکتی اثربخش نقش بسیار مهمی در رویارویی و مقابله با موانع و بحران ها ایفا خواهند کرد.
حاکمیت شرکتی پایدار چیست؟
حاکمیت شرکتی نباید طبق مقررات رسمی و دستورالعمل ها در نظر گرفته شود زیرا یک شرکت در واقع یک هویت حقوقی می باشد که به کار و تلاش افراد واقعی برای اداره شدن و پیشبرد اهدافش نیازمند می باشد. حاکمیت شرکتی پایدار تنها زمانی ممکن خواهد بود که به پروسه ی مستمر و هدفمند مبدل شود. گاهی هدف این خواهد بود که کارکنان یک شرکت از درون تغییر کرده و این تغییر به گونه ای تاثیر گذار باشد که به رویه ی زندگی آنان بخصوص در سازمان تبدیل شود.
علاوه بر این مدیران ممکن است با تمام توان و انگیزه خود کار نکنند زیرا بالا رفتن ارزش و اعتبار شرکت که به دلیل کار کرد سخت و طاقت فرسای آنان بوده است، با سایر سهامداران دیگر تقسیم خواهد شد. به همین دلیل است که اغلب سرمایه گذاران مدیرانی را انتخاب خواهند کرد که از درون نهاد شرکت نباشند. این کار به این دلیل خواهد بود تا سازوکار حاکمیت شرکتی برای مدیران مهم باشد. در واقع نقطه ی شروع تغییرات آگاهی از ماهیت حاکمیت شرکتی خواهد بود.
فواید حاکمیت شرکتی در سازمان ها چیست؟
حاکمیت شرکتی در سازمان ها دارای فواید و مزیت های خاصی می باشد که مهمترین آن ها عبارت است از:
۱: مزیت استفاده برای ارکان مختلف اقتصاد: اگر در کشوری اعتبارات لازم برای اجرای دستورالعمل های مربوطه وجود نداشته باشد. و یا در گزارش دهی و استاندارد های مربوط به آن و حسابرسی کوتاهی شود و یا سرمایه گذاران مورد اعتماد واقع نشوند سرمایه در خارج از مرزهای آن کشور به جریان خواهد افتاد به همین دلیل عواقب و خطرات این وضعیت به وجود آمده تمامی تشکیلات اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
۲: مزیت استفاده برای سهامداران: برای بهره مندی سهامداران از مزیت های سیاست مربوطه لازم است مواردی را مد نظر قرار دهند که مهمترین آن ها شامل موارد ذیل خواهد شد.
آسان شدن پروسه ی نظارت بر کار و فعالیت مدیران.
دادن تضمین امنیت به سهامداران در باره سرمایه هایشان.
ایجاد انگیزه های مناسب برای مدیریت کردن هیئت مدیره به منظور در نظر گرفتن اهداف در جهت منافع شرکت.
دادن تضمین و اطمینان به سهامداران درباره آگاهی از تصمیمات و سیاست ای شرکت.
۳: مزیت استفاده برای سازمان ها: پیروی از قوانین و اصول حاکمیت شرکتی می تواند مزایای فراوانی برای صاحبان و مدیران در بر داشته باشد. که مهمترین آن ها از این قرار می باشند.
فراهم نمودن شرایط برای ماندن در فضای رقابتی.
مساعد شدن راه های دسترسی به بازارهای مالی و سرمایه.
کم کردن احتمال وقوع تعارض بر سر درآمدها و مهیا نمودن سیاست خروج و اطمینان پیدا کردن از انتقال دارایی ها و ثروت خانوادگی از یک نسل به نسل دیگر.
نکته: به کار گیری روش ها و قوانین مناسب و مفید این سیاست و راه کار سبب خواهد شد تا کنترل داخلی بر روی شرکت ها به بهترین شیوه انجام گرفته و در نتیجه سود دهی و بهره وری شرکت ها افزایش پیدا کند و از طرفی امکان رشد شرکت ها و توانایی جذب سرمایه گذاران و همچنین کاهش هزینه های وام و یا بدهی شرکت ها فراهم خواهد شد.
عواقب پیروی نکردن از اصول حاکمیت شرکتی
به دلیل پیچیده و بزرگ تر شدن معاملات و تخصصی شدن مدیریت کنترل سهامداران بر فعالیت های شرکت ها کاسته شده و در مقابل قسمت بزرگی از این مسئولیت بر دوش مدیران شرکت ها نهاده شده است. بر اساس قوانین وضع شده مدیران شرکت ها باید منابع و سود شرکت ها را به گونه ای تخصیص دهند که بیشترین سود نصیب سهامداران شود.
طبق تحقیقات و بررسی هایی که در همین زمینه انجام گرفته اند مشخص شده که اغلب مدیران به دنبال منفعت خویش بوده و منافع سهامداران و ذی نفعان شرکت را مورد توجه قرار نخواهند داد.
از این رو برای حل این معضل باید از روش قدرتمند کردن نظارت و کنترل بر روی عملکرد سهامداران و همچنین هیات مدیره و ایجاد رابطه ای منطقی و درست مابین مالکان و هیئت مدیره بهترین راه حل خواهد بود.
از آنجا که هدف اصلی این سیاست در درون شرکت ها تعیین کنترل و نظارت های منطقی میان ذی نفعان و مدیران اجرایی می باشد بنابراین اگر در شرکت ها طبق اصول و قوانین حاکمیت شرکتی عمل نشود اصول پایه برای اعتماد سازی میان افراد شکل نخواهد گرفت. علاوه بر آن اغلب کسب و کارهایی که به دنبال جذب سرمایه و منابع جدید می باشند معمولا در مواقعی که با موانع و مشکلات روبرو خواهند شد به طور جدی به موضوع حاکمیت شرکتی فکر کرده و مجبور به تغییر ساختار شرکت خود بر اساس دستورالعمل های آن خواهند شد.
“خرید و فروش عمده آجیل و خشکبار به راحتی چند کلیک ! سندبادسل بزرگترین پلتفرم آنلاین خرید و فروش عمده”