شیوع یکباره کرونا و نیاز به ماسک و مواد ضدعفونی کننده، فرصت مناسبی را پیش روی شرکت های تولیدی قرار داد تا از بحران پیش آمده عبور نمایند. در این مقاله سعی داریم به بررسی گردش مالی تولید ماسک در زمان کرونا بپردازیم.
فهرست مطالب مقاله
تاثیر کرونا بر مشاغل
ویروس کرونا جامعه جهانی را با بحران کم سابقه از لحاظ اقتصادی و اشتغال مواجه کرد. در این دوران بسیاری از مشاغل بار مشکلات شدید مالی مواجه شدند. به شکلی که برخی از مشاغل پس از سالها فعالیت مجبور به تعطیلی کسب و کار خود شدند. در همین شرایط بحرانی، مدیران خلاق و هوشمند برخی دیگر از صنایع آسیب دیده، توانستند از خطر پیش آمده یک فرصت ناب بسازند. این صنایع با جایگزینی خط تولید، اقدام به تولید و عرضه ماسک های بهداشتی کردند. افزایش تقاضای ماسک و دیگر اقلام بهداشتی در ایام شیوع کرونا، شرایط را برای تولید ماسک بهتر و سودآورتر نمود.
هر چند کرونا تهدید جدی برای اقتصاد را به همراه داشت؛ اما همین تهدید گشایش اقتصادی نیز به همراه داشت.
چرایی استفاده از ماسک در دوران کرونا
ویروس کرونا نیز مانند بسیاری از ویروس های دیگر از طریق تنفس از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد. دیگر بر کسی پوشیده نیست که استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی موثرترین راه برای جلوگیری از ابتلا به کرونا است. ماسک های موثر و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی، ماسک های پزشکی دارای لایه های اسپان باند و ملت بلون است. وجود لایه ملت بلون، فیلتراسیون و کارآیی ماسک ها را بیشتر می کند.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
نگاهی به خط تولید ماسک
به طور کلی، برای راه اندازی خط تولید ماسک دو نوع دستگاه اتوماتیک و نیمه اتوماتیک مورد نیاز است. دستگاه های اتوماتیک حدود 1 میلیارد تومان و دستگاه های نیمه اتوماتیک بین 700 تا 750 میلیون تومان قیمت دارد. تفاوت این دو دستگاه در نحوه ی تعبیه بند ماسک ها است. دستگاه های اتوماتیک، بدون نیاز به دخالت در فرآیند تولید، ماسک را به صورت کامل در سبد تولید قرار می دهند. اما در دستگاه های نیمه اتوماتیک برای وصل کردن کش به ماسک، به یک دستگاه جانبی نیاز است.
هر دستگاه تولید ماسک در هر دقیقه بین 40 تا 60 عدد محصول تولید می کند. با فرض فعالیت این دو نوع دستگاه در دو شیفت ( 16 تا 18 ساعت)، امکان تولید 50 تا 60 هزار ماسک وجود دارد. هزینه های تولید همچون هزینه های جاری، مواد اولیه و … بسیار متفاوت است و امکان ارائه ارقام دقیق در این زمینه وجود ندارد. در کنار این هزینه ها، هزینه هایی مانند کسب مجور و تاییدهای سازمانی نیز باید لحاظ گردد. از این رو تولیدکنندگان معمولا 40 تا 50 درصد قیمت نهایی فروش را به هزینه های تولید اختصاص می دهند.
کرونا فرصتی برای درآمدزایی
گسترش ویروس کرونا، بسیاری از کسب و کارها و صنایع کوچک را به تعطیلی کشاند. اما همانگونه که گفته شد، برخی صنایع با تغییر خط تولید و ورود به تولید ماسک های بهداشتی، رونق دوباره را به کسب و کار خود برگرداندند.
در تعاریف اقتصادی، رونق یعنی گردش مالی و کسب سود بیشتر، جذابیت های بیشتر برای سرمایه گذاری و ایجاد فرصت شغلی.
رونق و توسعه فروشگاه های آنلاین و همچنین فروشگاه های زنجیره ای شاهدی بر این مدعا است. شرایط کرونایی تقاضای ماسک و مواد ضدعفونی کننده را به شدت افزایش داد. همین امر جلوی تعطیلی بسیاری از مشاغل را گرفت. علاوه بر این شرکت های تولید مواد ضدعفونی کننده و ماسک، شیفت های کاری و تعداد نیروی کار را افزایش دادند. برخی کارگاه ها و واحدهای تولیدی با اعمال تغییراتی در خط تولید، به حوزه تولید مواد ضدعفونی کننده ورود پیدا کردند.
این شرایط جذب و استخدام نیروهای کار عادی و متخصص را افزایش داد و تا حدودی از مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا کاست. کرونا موج تغییر را ایجاد کرد و همیشه در تغییر فرصت وجود دارد. مشاغل قدیمی با ایجاد تغییرات مناسب توانستند با روند ایجاد شده همراه شوند.
به زعم نظریه پردازان، ماسک به کالای استراتژیک در جهان آینده تبدیل خواهد شد. البته در برهه کنونی به دلیل تقاضای بالای ماسک، این صنعت از گردش مالی مطلوبی برخوردار است. در صورت تولید مازاد بر مصرف ماسک و صدور مجوز صادرات، ارز آوری بالایی در صادرات ماسک وجود دارد.
نکته جالب آنکه، ایران به بزرگ ترین تولیدکننده ماسک و گان در جنوب غرب آسیا تبدیل شده است. اما گردش مالی تولید ماسک در زمان کرونا در ایران چقدر بوده است؟
گردش مالی تولید ماسک در زمان کرونا
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا، ظرفیت اسمی تولید روزانه ماسک در کشور حدود 10 تا 12 میلیون عدد است. در صورت استفاده حداکثری از ظرفیت تولید، هر ایرانی می تواند هر 8 روز یکبار، یک ماسک جدید استفاده نماید. بر فرض ظرفیت تولید 10 میلیون ماسک در روز و فروش هر عدد ماسک سه لایه پزشکی به قیمت 1300 تا 3500 تومان، در آمد حاصل از تولید روزانه ماسک رقمی بین 13 تا 35 میلیارد تومان خواهد بود.
مقالات اقتصادی را از این بخش دنبال کنید.
با توجه به آمار و ارقامی که در بخش خط تولید ماسک گفته شد، هر کارگاه تولیدی در ماه ( 24 روز کاری، معادل 48 شیفت 8 ساعته) می تواند حدود 1.4 میلیون ماسک تولید کند. با احتساب قیمت هر ماسک 1500 تومان، حدود 700 میلیون تومان در آمد نصیب تولیدکننده خواهد شد.
متاسفانه آمار دقیقی از میزان تولید روزانه ماسک و درآمدزایی ماهانه آن در دست نیست.
تولید ماسک در جهان چگونه است؟
تا اینجا از گردش مالی تولید ماسک در زمان کرونا در ایران گفتیم. اما جالب است بدانید که این تغییرات در خطوط تولید در همه جای جهان رخ داده است. بسیاری از مشاغل در جهان خود را با کرونا تطابق دادند. برخی شرکت ها تغییرات کلی در محصولات خود دادند. دیگر شرکت ها که تولیدکننده محصولات لوکس بودند، اقدام به تولید لوازم بهداشتی برای پزشکان و پرستاران کردند. برخی کارخانجات تولید پوشاک، دست به تولید ماسک زدند.
شورای مد عرب، کارزای را برای تولید ماسک توسط کارخانجات تولید لباس و پوشاک راه انداخت.
نکته قابل توجه آنکه در حال حاضر بازار لوازم بهداشتی از جمله ماسک در اختیار چین است. این کشور 3 برابر بیشتر از کل دنیا ماسک تولید می کند. تدابیر دولت چین برای سال های آتی به گونه ای است که این کشور را برای تسلط بر بازار تجهیزات محافظتی و پزشکی مجهز نموده است.