صنعت آرایشی و بهداشتی یکی از پرسودترین صنایع در جهان است. در طول تاریخ و اعصار توجه به آراستگی و زیبایی همیشه مورد توجه بوده و امروزه این مقوله بیش از پیش مورد استقبال قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی تولید لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران می پردازیم.
فهرست مطالب مقاله
صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی
هر چه میگذرد بر محبوبیت صنعت آرایشی و بهداشتی در جهان افزوده می شود. افزایش استقبال از محصولات آرایشی موجب شده که بسیاری از شرکت های تولیدی به ارائه محصولات آرایشی و بهداشتی متنوعی بپردازند. از اینرو بازار رقابتی سنگینی در این صنعت شکل گرفته است. در این رقابت تنگاتنگ کسانی موفق ترند که بتوانند در طول زمان به خوشنامی در تولید این محصولات دست یابند. به طور کلی محصولات صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی به 2 دسته کلی تقسیم می شود:
- مراقبتی
- زیبایی
هر یک از این دو دسته بازار و مشتریان خاص خود را دارند.
سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات
بازار لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران
آمار و ارقام اعلام شده در خصوص میزان تجارت لوازم آرایشی در ایران در هاله ای از ابهام است. اما به گفته مقامات رسمی، ارزش سالانه تجارت لوازم آرایشی بیش از 1 میلیارد دلار به صورت رسمی و بالغ بر 2 میلیارد و 200 میلیون دلار به صورت قاچاق است. برآورد میزان مصرف لوازم آرایشی در ایران، پس از قرار گرفتن لوازم آرایشی در فهرست کالاهای لوکس و ممنوعیت واردات آن در خرداد 1397 اعلام شده است. به گفته مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، واردات لوازم آرایشی پس از اعلام ممنوعیت واردات با ۷۵ درصد کاهش روبرو شد. طبق آمار سایت جهانی OEC، ایران در سال 2019 رتبه 21 آسیا در واردات لوازم آرایشی داشته است.
برپایه اطلاعات منتشر شده، واردات لوازم آرایشی و بهداشتی در سال 1399 از ۳۵ کشور مانند امارات، فرانسه، هند، ترکیه، ایتالیا، لهستان و اسپانیا بوده است. در سال 1399 ، واردات لوازم آرایشی و بهداشتی از امارات، رشدی ۸۰ درصدی نسبت به سنوات گذشته داشته است. واردات محصولات آرایشی و بهداشتی فرانسه به ایران نزدیک به ۱۸ میلیون دلار تخمین زده شده است.
یک گروه تجاری هلندی درخصوص صادرات لوازم آرایشی به ایران در سال 2017 چنین ادعا کرد که حجم واردات لوازم آرایشی در ایران 2/1 میلیارد دلار بوده در حالی که حجم کل واردات لوازم آرایش خاورمیانه 7/2 میلیارد دلار است.
برترین تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی در جهان
بی شک هر ایرانی حداقل با یکی از برندهای مطرح لوازم آرایشی و بهداشتی در جهان آشنایی داشته و از محصولات آن برند استفاده نموده است. برخی از برندهای خوشنام لوازم آرایشی و بهداشتی در جهان عبارت اند از:
- MAC
- L’Oreal
- Chanel
- NYX
- NARS
- Esthederm
- Lierac
- Uriage
- Clinique
- Olay
- Av0n
- Neutrogena
- Lancome
رقابت برندهای داخلی و خارجی در بازار لوازم آرایشی و بهداشتی ایران
با توجه به ممنوعیت واردات لوازم آرایشی و عدم اختصاص ارز دولتی به این کالاها، افزایش قابل توجهی در قیمت محصولات وارداتی رخ داد. به گفته عضو هیئت مدیره انجمن واردکنندگان فرآورده های بهداشتی، آرایشی و عطریات ایران، ممنوعیت واردات محصولات آرایشی بهداشتی موجب شد که بازار مملو از کالاهای قاچاق، تقلبی و زیرزمینی شود. این تصمیم به طور مستقیم سلامت مصرف کنندگان را نشانه گرفته است.
در بازارها کنونی شناسایی اصالت محصولات آرایشی و بهداشتی به راحتی میسر نیست؛ مگر آنکه این محصولات توسط شرکت های معتبر وارداتی و با برچسب تاییدیه وزارت بهداشت به بازار عرضه گردند.
اما از سوی دیگر این ممنوعیت، فرصت مناسبی را برای برندهای داخلی فراهم نمود تا با ارائه محصولات آرایشی و بهداشتی با کیفیت بتوانند توجه مصرف کنندگان داخلی را به خود جلب نمایند. مهم ترین نکته در خصوص لوازم آرایشی و بهداشتی داخلی، اطمینان از اصالت محصولات است. از سوی دیگر این محصولات به لحاظ قیمت نسبت به برندهای خارجی مقرون به صرفه تر بوده و از کیفیت مطلوبی نیز برخوردار هستند.
یکی از دلایل ناشناس ماندن برخی از محصولات با کیفیت آرایشی و بهداشتی ایرانی ضعف در بازاریابی و تبلیغات است. نکته قابل توجه آنکه وجود لاباراتوارها و خطوط تولید مجهز موجب شده که برخی از این برندهای ایرانی بتوانند وارد بازارهای صادراتی نیز بشوند.
بزرگترین مزیت محصولات آرایشی و بهداشتی داخلی، سازگاری آنها با آب و هوای ایران و ساختار ژنیتیکی ایرانیان است.
معرفی برخی برندهای آرایشی و بهداشتی تولید داخل
تولید لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران نیز از جایگاه مطلوبی برخوردار است. در ادامه به معرفی مختصر برخی از برندهای آرایشی و بهداشتی ایرانی خواهیم پرداخت. در نظر داشته باشید که ترتیب معرفی این برندها به معنای برتری آنها نسبت به یکدیگر نیست.
این بخش صرفا به منظور معرفی و آشنایی خوانندگان با برندهای ایرانی تدوین شده و به هیچ وجه جنبه تبلیغاتی ندارد.
مای
این برند یکی از شناخته شده ترین برندهای لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران است که از بازار خوبی نیز برخوردار است. کیفیت محصولات مای در سطح استانداردهای بین المللی است و توانسته استاندارد بین المللی ISO22726 را بدست آورد. برخی از محصولات این برند عبارت اند از:
- شامپو
- انواع مرطوب کننده
- کرم پودر
- رژلب
- لاک
- ضدآفتاب
سینره و این لی
این دو برند زیرمجموعه لابراتوار داروهای گیاهی طبیعت زنده هستند. این لابراتوار که در سال 1376 تاسیس شده از موفق ترین آزمایشگاه های تولید محصولات آرایشی و بهداشتی در کشور است. طیف محصولات این دو برند بدیم شرح هستند:
- کرم های مرطوب کننده
- ضدآفتاب
- لوسیون های پوست و مو
- کرم پودر
- رژگونه
- رژلب
- پنکک
- لاک
کالیستا
این برند نسبتا تازه کار، توانسته با ارائه محصولات با کیفیت در بسته بندی های خلاقانه توجه مصرف کنندگان داخلی را به خود جلب نماید. به گفته مالکان این برند، مواد اولیه محصولات از بهترین مواد اروپایی و آمریکایی تامین می شود. برخی از محصولات این برند عبارت اند از:
- رژلب
- کرم پودر
- ریمل
- لاک
- رژگونه
- آموتیا
برند آموتیا یکی دیگر از تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی ایرانی است. این برند تحت لیسانس یک شرکت ایتالیایی در کشور تولید می شود. محبوب ترین محصول این برند ریمل های آن است. در حال حاضر تولید محصولات آرایش صورت، لب و ناخن نیز به آن افزوده شده است.
درمالیفت
محصولات بهداشتی این برند توسط شرکت ژرف کوشافرین و با همکاری مستقیم کمپانی اکسپنساینس فرانسه تولید می شود. این شرکت از دستاوردهای کمپانی های اروپایی مثل سولابیا فرانسه، ایندوکن سوئیس و بایوفیل ایتالیا نیز بهره می برد. برخی از محصولات این برند عبارت اند از:
- آبرسان
- کرم های مراقبتی
- شامپو
- لامینن، مدیسان، مدیلن، ثمین
این برندها زیرمجموعه شرکت گل افشان آرایش هستند که با همکاری یک شرکت آلمانی در کشور تولید می شوند. محصولات این شرکت جنبه بهداشتی و مراقبتی دارند.
از ویژگی های خوب لوازم آرایشی و بهداشتی تولید داخل، علاوه بر اطمینان از اصالت محصولات، فاقد سرب و پارابن بودن این محصولات است.