تجارت لوازم آرایشی

تجارت لوازم آرایشی

توسط

استفاده از لواز آرایشی به منظور آراستگی و حفظ زیبایی، از گذشته های دور مورد توجه انسان قرار گرفته است. امروزه مصرف روزافزون محصولات آرایشی، این صنعت را به صنعتی سودآور و جذاب تبدیل کرده است. در این مقاله به بررسی تجارت لوازم آرایشی در ایران و جهان خواهیم پرداخت.

تاریخچه لوازم آرایشی

برپایه مستندات تاریخی، آرایش قدمتی 7 هزار ساله دارد. در حقیقت تاریخچه آرایش به مصر باستان بر میگردد. در عهد باستان آرایش امری خاص و برای طبقه اجتماعی خاص بود. شاهان، ملکه ها، شاهزادگان و .. برای حضور در مراسم های مذهبی از عطر و مواد آرایشی استفاده می کردند.

یونانیان نیز از سال 460 میلادی به ساخت انواع عطر و لوازم آرایشی پرداختند. یکی از لوازم آرایش مورد توجه زنان باستان، استفاده از خمیر میوه توت قرمز برای درخشانی گونه ها بود. این کار را می توان سرآغاز ساخت رژگونه در تاریخ صنعت لوازم آرایشی دانست.

طبق یافته های باستان شناسی، در ایران ینز آرایش چشم از 4500 سال پیش از میلاد مسیح بین مردم رواج داشت. در حفاری های هفت تپه خوزستان، نوعی از لوازم آرایشی کشف شد که کاربردی مانند رژلب های امروزی داشته است.

ناگفته نماند که تمدن ها و مناطق مختلف دنیا، سبک های آرایش خاص خود را داشتند که مشخصه اصلی ملیت شان بود مانند آرایش چینی، ژاپنی و … .

سندبادسِل، پلتفرمی مطمئن برای خرید و فروش محصولات

تجارت جهانی لوازم آرایشی

بررسی آمارهای جهانی نشان می دهد که میزان تجارت لوازم آرایشی با کد تعرفه 3304 در سال 2019 رقمی بالغ بر 56.7 میلیارد دلار تخمین زده شده است. طبق برآوردهای سایت OEC میزان رشد صادرات لوازم آرایشی بین سالهای 2018 تا 2019، حدود 5.21 درصد بوده است. سهم تجارت لواز آرایشی از کل تجارت جهانی در سال 2019 حدود 0.31درصد اعلام شد.

طبق این آمار، برترین صادرکنندگان و واردکنندگان لوازم آرایشی در جهان به تفکیک در جداول زیر آمده اند.

صادرکنندگان لوازم آرایشی

ارزش صادرات لوازم آرایشی بر اساس بخش بندی های جهانی بدین شرح است:

  • اروپا –1 میلیارد دلار
  • آسیا –2 میلیارد دلار
  • آمریکای شمالی –85 میلیارد دلار
  • آفریقا – 608 میلیون دلار
  • اقیانوسیه – 578 میلیون دلار
  • آمریکای جنوبی – 410 میلیون دلار
  • جنوبگان و سایر –3 هزار دلار

از سوی دیگر ارزش واردات لوازم آرایشی بر اساس بخش بندی های جهانی بدین شرح است:

  • آسیا – 26 میلیارد دلار
  • اروپا- 20.2 میلیارد دلار
  • آمریکای شمالی –35 میلیارد دلار
  • آفریقا –14 میلیارد دلار
  • اقیانوسیه –02 میلیارد دلار
  • آمریکای جنوبی – 915 میلیون دلار
  • جنوبگان و سایر –5 هزار دلار

بیشتر بخوانید: سرب در لوازم آرایشی

تجارت لوازم آرایشی در ایران

میزان تجارت لوازم آرایشی در ایران در هاله ای از ابهام است. به گفته مقامات رسمی، ارزش سالانه تجارت لوازم آرایشی در ایران، بیش از یک میلیارد دلار به صورت واردات رسمی و بالغ بر 2 میلیارد و 200 میلیون دلار به صورت قاچاق است. برآورد میزان مصرف لوازم آرایشی در ایران در حالی اعلام شده که از خرداد ۹۷ و با بخشنامه وزارت صمت، واردات لوازم آرایشی به دلیل قرار گرفتن در فهرست کالا‌های لوکس ( گروه 27 با الویت ارزی غیرفعال)، ممنوع اعلام شده است. به گفته مدیرکل فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، واردات لوازم آرایشی پس از این بخشنامه با ۷۵ درصد کاهش روبرو شد.

تجارت لوازم آرایشی

با این وجود آمارهای سایت جهانی OEC نشان می دهد که واردات لوازم آرایشی به ایران در سال 2019 حدود 60 میلیون دلار بوده است. ایران با این میزان واردات رتبه 21 آسیا را به خود اختصاص داد.

محصولات آرایشی نیز همچون سایر محصولات، دارای کدهای تعرفه تعریف شده جهانی هستند. کد اصلی لوازم آرایشی 3304 است که  زیر مجموعه های مختلفی را شامل می شود. برخی از زیرکدها به شرح زیر است:

330410 – محصولات آرایشی مربوط به لب مانند انواع رژ لب

330420 – لوازم آرایش چشم

330430 – لوازم مانیکور و پدیکور

330491 – لوازم آرایشی مربوط به پوست مانند کرم پودر و …

330499 –  مواد آرایشی برای آماده سازی و زیرسازی پوست (غیرپزشکی)

با توجه به این که محموله های وارداتی معمولا ترکیبی از محصولات آرایشی و بهداشتی با کدهای تعرفه ی مختلف هستند، اعلام آمار دقیق واردات هر یک از اقلام بسیار مشکل و زمانبر است.

بر اساس تصمیم نهایی وزارت صمت در مهر 1399، مقرر شده تعرفه های مربوط به عطریات و لوازم آرایش -با شماره تعرفه ۳۳۰۳۰۰۹۰- و فرآورده های پاکیزگی و آرایش مو-با شماره تعرفه ۳۳۰۵۹۰۱۰-  از اولویت کالایی گروه(۲۷) خارج و به گروه (۲۶) منتقل شوند.

کشورهای مبداء واردات لوازم آرایشی در ایران

برپایه اطلاعات موجود، واردات لوازم آرایشی و بهداشتی در سال 1399 از ۳۵ کشور مانند امارات، فرانسه، هند، ترکیه، ایتالیا، لهستان و اسپانیا بوده است. در سال 1399 ، واردات لوازم آرایشی و بهداشتی از امارات، رشدی ۸۰ درصدی نسبت به سنوات گذشته داشته است.  واردات محصولات آرایشی و بهداشتی فرانسه به ایران نزدیک به ۱۸ میلیون دلار تخمین زده شده است.  طبق اطلاعات بدست آمده بیشترین اقلام وارداتی از آلمان انواع پاک کننده وسفید کننده دندان، مواد پاک کننده بهداشتی و شامپو بوده است.

در حال حاضر، سودمندترین واردات لوازم آرایشی از مبداء کشور امارات است.

برند حلال در لوازم آرایشی

در جریان نخستین همایش بین المللی تولید لوازم آرایشی حلال  در سال 2010 در مالزی، بسیاری از شرکت‌های بزرگ لوازم آرایشی حلال اقدام به ارائه محصولات طبیعی خود در این عرصه کردند. عدم  استفاده از محصولات حیوانی و الکل از ویژگی های متمایز محصولات شرکت‌های لوازم آرایشی حلال است. این محصولات کاملا طبیعی و گیاهی بوده و از مراکز بهداشتی کشور خود گواهی تاییدیه حلال می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: تجارت حلال در جهان

 

تجارت لوازم آرایشی

هزینه واردات لوازم آرایشی

یکی از اصلی ترین مسائل در زمینه وارات لوازم آرایشی، هزینه های مربوط به واردات این اقلام است. هزینه های واردات لوازم آرایشی را در چندین بخش می توان تقسیم نمود که عبارت اند از:

  • خرید خارجی
  • خرید محصول
  • بازرسی کیفی محصول
  • حمل و نقل
  • بازرسی کالا
  • انبارداری
  • هزینه های گمرکی

در ادامه به بررسی این هزینه ها خواهیم پرداخت.

خرید محصول

بیشترین بخش از هزینه واردات، به خرید محصولات مورد نظر تعلق دارد.

بازرسی کیفی محصول

هدف از این فعالیت، کسب اطمینان از کیفیت محصول است. هزینه بازرسی کیفی محصول عمدتا بر عهده واردکننده است. واردکننده از این طریق می تواند از کیفیت محصولات قبل از خروج محصول از مبداء اطمینان حاصل نماید.

حمل و نقل محصولات

حمل و نقل لوازم آرایشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هزینه حمل معمولا بر اساس حجم سفارش، شیوه حمل، محل مبداء و مقصد و نوع تحویل تایین می شود.

بیشتر بخوانید: انواع روش های باربری

بازرسی کالا

هزینه بازرسی کالا، متناسب با حجم و مقدار کالا تغییر می کند.

انبارداری

هزینه های انبارداری متناسب با حجم و مقدار محموله محاسبه می شود. در این هزینه بایستی به این نکته توجه داشت که اگر هزینه های انبارداری روی هزینه حمل و نقل حساب نشده باشد، شخص واردکننده باید هزینه انبارداری تا زمان ترخیص حالا از بندر را پرداخت نماید.

گمرکی

از جمله هزینه واردات لوازم آرایشی هزینه های گمرکی است که با تعرفه کالا در ارتباط است. جهت تعیین هزینه های گمرکی، وارد کنندگان لوازم آرایشی اظهارنامه ای را جهت ترخیص کالا در گمرک تکمیل می نمایند. در این اظهارنامه بایستی شماره تعرفه لوازم آرایشی  در BOX33 و BOX34 اظهارنامه مأخذ و درحقوق ورودی کالا نوشته شود.

طبق بودجه پیشنهادی دولت در سال 1398، عوارض گمرکی و سود بازرگانی واردات لوازم آرایشی به میزان 10 درصد افزایش یافت. این امر هزینه واردات رسمی و قانونی لوازم آرایشی را به میزان چشمگیری افزایش داده است.

ممکن است دوست داشته باشید